21.15 uur: 1 miljoen bezoekers Stemwijzer

De Stemwijzer, de online stemhulp, heeft een miljoen bezoekers gehad. Dit meldt het Instituut voor Publiek en Politiek, die de website heeft opgezet. De sit ging 7 mei de lucht in. 67 % van de bezoekers vindt dat de huidige hypotheekrenteaftrek moet blijven. 86 procent van de bezoekers vindt dat er veel strengere straffen moeten komen voor mensen die geweld gebruiken.

21.00 uur: SP-leider wil linkse voorkeur van Cohen

SP-leider Roemer is teleurgesteld dat PvdA-leider Cohen niet duidelijk voor links kiest, zo zegt hij op een partijbijeenkomst in Amsterdam. Roemer hoopt dat de PvdA voor de verkiezingen kiest voor een linkse coalitie. Bij de vorige verkiezingen in 2006 daagde SP-leider Marijnissen Bos uit om voor links te gaan, maar Bos wees de uitnodiging van de hand. Volgens Roemer gebeurt - helaas - weer hetzelfde.

16.28 uur: Wie is de winnaar RTL-debat?

Op internet wordt er druk gestemd over wie de winnaar is van het RTL-debat en de uitslagen verschillen nogal. Het onderzoeksbureau Synovate: 1) Rutte met 34 % 2) Cohen met 23 % 3) Balkenende en Wilders met 18% (geen internetpeiling) Telegraaf: 1) Wilders met 42 %, 2) Rutte met 33 %, 3) Cohen met 15%, 4) Balkenende met 10%, NRC: 1) Cohen met 44 %, 2) Rutte met 30%, 3) Wilders met 17%, 4) met 7 % Geen Stijl: 1) Rutte met ruim 47,5 %, 2) Wilders met 36 % 3' Cohen met 10,7 %, 4) Balkenende met 5,7 %. De cijfers wijzigen nog, want er kan nog steeds gestemd worden.

15.00 uur: Picknick met D66-lijsttrekker Pechtold

Alexander Pechtold is in het Park bij de Euromast voor een Twiknick, een picknick voor twitteraars. Hij heeft al zijn twitter-volgers uitgenodigd.

13.11 uur: 'Droomcoalitie' GroenLinks-lijsttrekker Halsema

GroenLinks, PvdA, D66 en eventueel de SP. Dat is de 'droomcoalitie' van Femke Halsema, zei de GroenLinks-lijsttrekker in een interview op de redactie van de Zeeuwse krant PZC.

12.35 uur: premiersdebat volgens RTL4 meest getwitterde onderwerp

Het premiersdebat was volgens RTL 4 op eerste pinksterdag wereldwijd het meest getwitterde onderwerp. Tussen 20.30 uur en 22.30 uur zetten bijna 7000 mensen ruim 30.000 tweets over het onderwerp online. Het debat was daarmee goed voor 177 tweets per minuut.

12.27 uur: Brinkman voor PVV-jongerenafdeling

PVV-Kamerlid Hero Brinkman is begonnen met een handtekeningenactie die zijn fractie ervan moet overtuigen dat het tijd is voor een jongerenafdeling van de PVV. Er zijn enkele tientallen jongeren op de bijeenkomst afgekomen. Het initiatief sluit naar Brinkmans eigen zeggen aan op zijn streven naar meer transparantie en democratie in de partij.

12.11 uur: VV en VVD slecht aanpak wereldarmoede

De programma's van met name PVV en VVD zijn "desastreus" voor een effectieve aanpak van de wereldwijde armoede en andere mondiale problemen zoals klimaatverandering. Dat zeggen ontwikkelingsorganisaties bij de lancering van de Wereldstemkaart. Deze kaart geeft een overzicht van de belangrijkste standpunten van politieke partijen over internationale samenwerking.

12.08 uur: temmen buitenland

Veel Nederlanders die buiten de Europese Unie wonen kunnen op 9 juni voor het eerst stemmen in een Nederlandse ambassade. Tot nu toe konden kiezers in het buitenland alleen terecht bij ambassades in landen waar veel Nederlanders verblijven. Nu wordt in alle 93 ambassades buiten de EU een stembureau ingericht. Nederlandse kiezers in het buitenland moeten wel als zodanig geregistreerd staan.

11.24 uur: Ook op tweede pinksterdag wordt campagne gevoerd. Marianne Thieme twittert dat zij op weg is naar de open dag van Dierenopvangcentrum Amsterdam.

10.04 uur: SP: rechts schaamteloos uit de wind

SP-lijsttrekker Emile Roemer reageert tegenover het ANP op het RTL-debat: "Nederland moest toekijken hoe drie rechtse politici elkaar schaamteloos uit de wind hielden over de oorzaken van de economische crisis, terwijl Cohen met gebonden handen stond door de deelname van de PvdA in Balkenende IV." Hij voegt hieraan toe: "Als Cohen na zondagavond nog niet bereid is met mij en anderen links Nederland op te roepen de rechtse ramp te keren, dan snap ik de PvdA echt niet meer."

09.41 uur: 1,3 miljoen kijkers debat

The day after het premiersdebat op RTL 4. De Stichting KijkOnderzoek meldt dat ruim 1,3 miljoen mensen naar het debat tussen Balkenende, Cohen, Rutte en Wilders hebben gekeken. De nabeschouwing trok 1,5 miljoen kijkers en was daarmee het best bekeken programma op eerste pinksterdag.

09.34 uur: Horoscoop getrokken

Persbericht. Het Astrologisch Beraad Nederland heeft de horoscopen van lijsttrekkers bestudeerd en trekt de volgende conclusies: De VVD wordt de grootste partij, Rutte wordt m.p. en doet het goed, Cohen stelt teleur en zal door een lastige periode gaan, Balkenende verwerft een prominente positie in het buitenland, de coalitie zal bestaan uit VVD, CDA, GroenLinks en D66.

STER reclame