NOS NieuwsAangepast

Voorspoed in binnenland Suriname

Door correspondent Hennah Draaibaar

De stilte in het dorp Gunzi wordt alleen doorbroken door een passerende boot en het geluid van twee kleurrijke papegaaien in een kooi. Er wonen 150 mensen in Gunzi, vrouwen, kleine kinderen en senioren. De meeste jongeren en mannen zijn weg getrokken naar Paramaribo. Voor vervolgonderwijs en werk.

Gunzi is een transmigratiedorp. Het dorp heeft eerst gestaan op de plek waar nu het Brokopondo-stuwmeer ligt. Maar ruim veertig jaar geleden moest het dorp verhuizen om plaats te maken voor een meer dat zo groot is als de provincie Utrecht. Suriname had stroom nodig voor de bauxietindustrie en voor Paramaribo.

Tientallen dorpen moesten met de komst van het meer verhuizen. In Gunzi heeft de verhuizing ook voor een opsplitsing van de families uit het dorp gezorgd. Een deel woont in Brokopondo, anderen zijn naar de stad getrokken. Een klein deel zit hier nu aan de Suriname-rivier.

Toeristen

Waldi Adjaiso is 40 en woont in Gunzi. In 1990 is hij het vakantie ressort, Tei Wei, begonnen. Hij verhuurt kleine vakantiehuizen aan toeristen. "Toen ik startte was dit het tweede ressort in het binnenland. Inmiddels hebben anderen dit concept ook ontdekt. Nu vind je alleen al langs de Suriname rivier ongeveer 25 die gerund worden door de lokale bevolking."

En het gaat goed met deze sector. Zeker nu Suriname door de Lonely Planet uitgeroepen is tot de tien plaatsten waar je in 2010 zeker heen moet gaan. Al vijf jaar geeft de reisboekenuitgever Lonely Planet een 'Best In Travel'-gids uit om reizigers bepaalde bestemmingen aan te raden.

Hierin worden tien landen, tien regio's en tien steden gekozen als hipste reisbestemmingen van het komende jaar. Suriname wordt door de website van de reisgidsenuitgever omschreven als 'het beste van twee werelden' door de levendige hoofdstad Paramaribo en de ongerepte jungle.

"Dat is nu precies de reden waarom we investeren in deze sector", zegt Adjaiso. "Op dit moment ben ik bezig mijn huisjes allemaal op te knappen. Met het huidige aanbod moet je iets meer te bieden hebben."

Het asfalteren van de belangrijkste weg van Paramaribo naar het binnenland moet voor een grotere stroom van toeristen zorgen. "Mensen die naar het binnenland willen komen, zijn nu niet meer aangewezen op touroperators. Ze kunnen met hun eigen auto komen en hier de boot pakken. We verwachten dan ook dat er veel meer toeristen uit eigen land hier naar toe zullen komen".

A-Combinatie

Waldi is een grote aanhanger van de A-Combinatie. Een politiek blok van partijen die uit het binnenland komen. Eén van de leiders is Ronnie Brunswijk, die in Nederland veroordeeld is wegens drugs. "Al die jaren is er niets gedaan door opeenvolgende regeringen. En nu wij met de A-Combinatie in de regering hebben gezeten wordt de weg geasfalteerd, we hebben mobiele telefoons en er worden op verschillende plaatsen scholen gebouwd. Je ziet toch wat ze allemaal voor ons gedaan hebben? Zonder onze eigen mensen in de regering was daar niets van terecht gekomen."

Als deze ontwikkeling zich doorzet, zul je zien dat ook veel mensen terug zullen komen, gaat hij verder. "Want voor het toerisme hebben we van alles nodig hier: timmermannen, elektriciens, maar ook landbouwers want als we alles hier kunnen produceren, hoeft er niets meer uit de stad te komen." De weg naar Atjonie is nog niet helemaal geasfalteerd. Een groot deel wel maar op dit moment zijn de werkzaamheden bezig om het laatste deel ook in orde te krijgen. Daardoor duurt het nog wel 3 uur (in plaats van 5-6uur) voor de asfaltering.

Adjaiso kan vertellen over de ontwikkelingen die er plaatsgevonden hebben en het belang van hun eigen politieke partij die volgens hem toch een verschil hebben gemaakt voor het achterland van Suriname. Hij doet ook de lokale radioprogramma's en is dus redelijk op de hoogte van wat er in de omgeving speelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl