Ongeveer de helft van de meer dan 11 miljoen euro die via giro 555 werd opgehaald voor Häïti, is nog steeds niet besteed. Dat zeggen hulporganisaties.

Reden daarvoor is dat er in Haïti nog zo veel puin ligt van de aardbeving van 12 januari, dat de hulpoprganisaties daardoor nog niet kunnen beginnen met bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe huizen.

"In de stad, waar de meeste mensen slachtoffer zijn geworden van de aardbeving, ligt nog heel veel puin", zegt directeur Cees Breederveld van het Rode Kruis. "Daarnaast hebben we nog niet de beschikking over de grond om de huizen ook daadwerkelijk neer te zetten."

Volgens de Haïtiaanse president Preval zijn nog zeker drie jaar lang duizend vrachtwagens nodig om het puin af te voeren.

Regels

Behalve het puin werken ook de regels in Haïti vertragend, klagen de hulporganisaties. De organisaties willen elke uitgegeven euro verantwoorden, maar daar hebben ze een accountantsverklaring voor nodig. Die krijgen zij alleen als er volgens Europese aanbestedingsregels gewerkt wordt, en dat is vaak lastig in het Caribische land.

"In een land als Haïti waar alles ontregeld is, zouden we eigenlijk betere procedures moeten hebben om uitzonderingen te kunnen toelaten, waardoor je sneller kunt werken. Nu duurt zo'n procedure drie maanden, terwijl andere procedures, waarin je ook laat zien wat je doet, zes weken kunnen duren", aldus Henk Meijerink van Cordaid.

Over twee weken verschijnt het eerste rapport waarin staat waaraan het Nederlandse geld voor Haïti wordt uitgegeven.

STER reclame