NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Kunstmatig leven stap dichterbij

Wetenschappers zijn er voor het eerst geslaagd de controle over te nemen van een levende cel. Deze 'mijlpaal' is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De Amerikaanse onderzoekers maakten kunstmatig dna en implanteerden dat in een levende cel. Onderzoeksleider Dr. Craig Venter: "Het is voor het eerst is dat kunstmatig dna de volledige controle heeft over een cel." De cel functioneerde als een normale cel en vermenigvuldigde zich meer dan een miljard maal.

Nieuwe industriële revolutie

De nieuwe techniek opent volgens de onderzoekers de deur naar designer-cellen die kunnen worden ingezet voor verschillende doelen. Zoals het maken van medicijnen, brandstoffen of voor het opnemen van CO2.

"Volgens mij zijn ze in staat een nieuwe industriële revolutie te ontketenen", zegt Venter. Dr. Gos Micklem van de universiteit van Caimbridge noemt de doorbraak van Venter "ongetwijfeld een mijlpaal".

Bio-wapens

Maar volgens critici zijn de gevaren even groot als de potentiële voordelen. Dr. Helen Wallace van Genewatch UK zegt tegen de BBC: "Door ze los te laten in vervuilde gebieden, om daar te helpen bij het schoonmaken, creëer je in feite een nieuw soort vervuiling." "Hij is god niet", zegt ze. "We hebben nog geen idee hoe deze organismen zich gaan gedragen in het milieu."

Professor Professor Ethiek Julian Savulescu van de universiteit Oxford: "De risico's zijn ongeëvenaard. We hebben nieuwe veiligheidsstandaarden nodig voor dit soort vergaand onderzoek. En we moeten worden gevrijwaard van misbruik door de defensie-industrie en terroristen." "Deze techniek kan worden gebruikt om de meest krachtige bio-wapens denkbaar te maken."

STER reclame