Zuid-Korea wil wraak voor getorpedeerd schip

Aangepast

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft "kordate tegenmaatregelen" aangekondigd tegen Noord-Korea. Onderzoekers zeggen dat ze overtuigende bewijzen hebben dat Noord-Korea eind maart een Zuid-Koreaans marineschip heeft aangevallen met een torpedo.

Bij het incident op 26 maart zonk het marineschip Cheonan en kwamen 46 Zuid-Koreaanse militairen om het leven. 58 militairen konden worden gered.

Welke maatregelen Myung-bak wil nemen, is niet duidelijk.

Propellor

Het bewijsmateriaal van de Zuid-Koreaanse onderzoekers werd op een persconferentie getoond: een propellor van een torpedo die afkomstig is uit Noord-Korea.

"Op grond van alle relevante feiten en analyses kunnen we onomstotelijk concluderen dat de Cheonan is gezonken door een explosie onder water, die is veroorzaakt door een torpedo, gemaakt in Noord-Korea", zei het hoofd van het onderzoeksteam op de persconferentie.

'Daad van agressie'

De Noord-Koreaanse regering van Kim Jong-il zegt dat de onderzoeksresultaten "verzinsels" zijn en dreigt met een totale oorlog als er sancties komen.

VN-secretaris-generaal en voormalig Zuid-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken Ban Ki-moon noemde de onderzoeksresultaten "ernstig verontrustend".

De Amerikanen zien de aanval op de Cheonan als "een daad van agressie", die de internationale wetten schendt en het staakt-het-vuren dat de beide Korea's in 1953 tekenden na een driejarige oorlog.

De relatie tussen het communistische noorden en het prowesterse zuiden is sinds de wapenstilstand altijd gespannen gebleven.

STER Reclame