NOS NieuwsAangepast

Eerste grote lijsttrekkersdebat op Radio 1

Vandaag wordt het NOS-lijsttrekkersdebat van het Radio-1-Journaal uitgezonden. Het debat zou eigenlijk afgelopen zondag worden gehouden, maar dat ging niet door omdat de campagnes stil lagen vanwege de vliegramp in Libië.

Geen PVV

Aan het debat doen alle partijen mee die nu in de Tweede Kamer zitten, behalve de PVV. De agenda van PVV-leider Wilders laat het niet toe om aanwezig te zijn.

Het debat is van 16.30 tot 18.30 uur te beluisteren op Radio 1 en te bekijken op het digitale themakanaal Politiek 24. De presentatie is in handen van Wilma Borgman en Bert van Slooten. Luisteraars kunnen tijdens het debat twitteren via twitter.com/nosradio1.

Economie

Een belangrijk debatthema is de economie. De lijsttrekkers wordt gevraagd wat zij gaan doen om Nederland door de economische crisis heen te slepen. Ook de invloed van wankelende EU-lidstaten op de waarde van de euro wordt besproken. Andere discussieblokken zijn veiligheid, integratie, onderwijs en zorg.

U draait...

Eerder heeft het radiodebat grote invloed gehad op de campagne. Lijsttrekkers zijn op de radio veel losser en hebben ook meer de tijd om een antwoord te formuleren. Daardoor zijn ze veel meer uitgesproken.

Het Radio 1-debat is sinds begin jaren negentig traditioneel de eerste van de debatten voor de verkiezingen. Daarbij hebben een paar momenten bij uitstek de loop van de campagne beinvloed. Het beroemdste voorbeeld was drie jaar geleden. CDA-lijsttrekker Balkenende zei toen tegen PvdA-leider Bos "U draait en u bent niet eerlijk".

Dat radio overigens andere wetten kent dan televisie werd in Amerika in 1960 pijnlijk duidelijk in het debat tussen Kennedy en Nixon. Kiezers die dat debat op de radio hadden gevolgd, vonden dat Nixon het veel beter gedaan had dan Kennedy. TV-kijkers dachten daar precies anders over.

Meer debatten

Tot aan de Tweede Kamerverkiezingen zijn er nog een aantal debatten. Het Radio 1-debat van vandaag is dus de eerste. Komende zondag zendt RTL het zogenoemde 'premiersdebat' uit. Daar doen alleen de lijsttrekkers van de grootste partijen aan mee. Daarna volgt nog het EénVandaag-verkiezingsdebat en de traditionele hekkensluiter is het tv-debat van de NOS. Dat is op 8 juni, de avond voor de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl