Helft zorgpersoneel overweegt overstap

time icon Aangepast

De helft van de werknemers in de zorg denkt wel eens aan een baan buiten de sector, omdat ze somber zijn over de toekomst van de zorg. Dat is een uitkomst van een enquête van zorgverzekeraar Menzis, waar meer dan 4000 werknemers aan meededen.

Van de ondervraagden verwacht 63 procent dat binnen vier jaar de kwaliteit van de zorg afneemt. De belangrijkste bedreigingen die worden genoemd zijn te weinig geld voor de zorg en een te hoge werkdruk.

Ruim de helft geeft aan dat er te weinig tijd is om al het werk te doen. Tweederde heeft het gevoel dat ze daardoor minder goed voor patiënten kunnen zorgen.

Vereenvoudigen

Opvallend is dat zorgverleners veel tijd kwijt zijn aan hun administratie. Negen op de tien deelnemers aan het onderzoek werkt als uitvoerende in de zorg, maar zij besteden toch veertig procent van hun tijd aan administratieve taken.

Menzis vindt de uitkomsten van het onderzoek "zorgelijk". Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, moeten er genoeg gemotiveerde werknemers blijven, zegt de zorgverzekeraar.

Menzis zelf neemt zich naar aanleiding van de enquête voor om bureaucratische procedures te vereenvoudigen of af te schaffen.

STER Reclame