Rijkste Chinees veroordeeld tot 14 jaar cel

time icon Aangepast

Een zakenman die in 2008 de lijst van rijkste mensen in China aanvoerde, is veroordeeld tot 14 jaar cel wegens omkoping en handel met voorkennis. Huang Guangyu kreeg ook een boete van 70 miljoen euro. 20 miljoen euro aan bezittingen is verbeurd verklaard.

Huang klom op van arme boerenzoon tot multimiljardair met een geschat vermogen van minstens 2 miljard euro. Na van het platteland naar Peking te zijn verhuisd, begon hij een handeltje in tweedehands apparaten, dat uitgroeide tot de een na grootste witgoedketen van China, Gome.

Gesloten deuren

Wat precies het bewijs is tegen Huang is niet duidelijk, de rechtszaak vond achter gesloten deuren plaats. De uitkomst werd slechts bekendgemaakt in een bericht van één regel op de website van de rechtbank.

Huang is inmiddels afgetreden als directeur van Gome en het bedrijf doet er alles aan om met een nieuw logo en een nieuwe leider de beschuldigingen achter zich te laten. Gome heeft meer dan duizend winkels in China. Er werken 300.000 mensen.

Kapitalisme

De zaak legt nog eens de nadruk op de moeizame positie van het kapitalisme in China. Huang wist uit te groeien tot een miljardair dankzij economische hervormingen die eind jaren zeventig begonnen. Die zorgen voor economische voorspoed, maar leidden ook tot grote inkomensverschillen.

De laatste tijd werden vaker zakenmannen hard aangepakt door de overheid. Zo werd een andere zakenman die ooit de lijst van rijkste Chinezen aanvoerde, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens fraude.

STER Reclame