KLM-directeur: sluiten luchthavens overdreven

Aangepast

President-directeur Peter Hartman van KLM noemt de sluiting van de Nederlandse luchthavens vandaag te snel en te rigoureus. Volgens hem was het niet nodig geweest en hadden meer vluchten door kunnen gaan. Hij vindt dat de luchtvaartmaatschappijen meer zeggenschap moeten krijgen over het wel of niet sluiten van het luchtruim.

Eerder uitte operationeel KLM-directeur Ype de Haan dezelfde kritiek over het sluiten van het luchtruim. "We kunnen op elk onderdeel van het stappenplan verbeterpunten aanbrengen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Hij noemde de sluiting van luchthaven Schiphol vanochtend onnodig.

De beslissing om het luchtruim af te sluiten ligt bij de Luchtverkeersleiding Nederland en wordt gebaseerd op Europese regels. Minister Eurlings van Verkeer wil de Europese regelgeving tegen het licht houden en kijken of vliegmaatschappijen meer inspraak kunnen krijgen.

Informatie

Luchtvaartmaatschappij KLM denkt dat ze vanavond alle passagiers, die vanmorgen niet konden vliegen, op de plek van bestemming heeft. De maatschappij raadt reizigers aan thuis voor vertrek te kijken hoe laat hun vlucht gaat en daarna pas naar Schiphol te reizen.

Vanavond zullen er nog zo'n zevenhonderd passagiers op Schiphol moeten overnachten. Het zijn passagiers van andere vliegmaatschappijen die pas morgen kunnen vertrekken. De luchthaven heeft veldbedden neergezet.

Nadat het luchtruim rond 13.00 uur weer was vrijgegeven, verzamelden veel reizigers zich voor de incheckbalies, wat tot lange wachtrijen leidde. "Nu alles weer werkt, verwachten we de grote stroom passagiers snel te hebben weggewerkt", zei een woordvoerster van KLM.

Veel passagiers klagen over gebrekkige informatie. Schiphol erkent dat de informatievoorziening beter had gekund.

KNMI

Schiphol en Rotterdam Airport werden om 06.00 uur vanochtend gesloten, omdat er opnieuw een aswolk over Nederland dreef. Aan het einde van de ochtend trok de as verder naar het noorden. Na enkele tests door het KNMI besloten luchtvaartmaatschappijen weer te gaan vliegen.

Om 08.00 uur ging ook vliegveld Eelde dicht, maar ook daar kon aan het begin van de middag weer worden ingecheckt. De vliegvelden Maastricht Aachen en Eindhoven Airport zijn vandaag open gebleven.

Bij het NS-loket op Schiphol probeerden vanmorgen veel mensen een kaartje te krijgen naar een andere luchthaven. Een enkele luchtvaartmaatschappij zette bussen in om mensen naar een ander vertrekpunt te vervoeren.

Engeland

Ook vanaf de luchthavens Heathrow en Gatwick in Londen wordt weer gevlogen, maar niet volgens schema. Heathrow is één van de drukste vliegvelden in de wereld met jaarlijks zo'n 67 miljoen reizigers.

In heel Europa gingen vandaag zo'n duizend vluchten niet door.

STER Reclame