NOS NieuwsAangepast

FARC prijst Tanja Nijmeijer in 'lofzang'

De Colombiaanse rebellengroep FARC heeft op zijn website een groot verhaal geplaatst over Tanja Nijmeijer. Daarin wordt de Nederlandse de hemel ingeprezen.

Een lofzang, zo noemt NOS-correspondent Marjon van Royen het artikel. "Het begint ermee hoe Tanja met een prachtige stem zingt, in het Engels en in het Nederlands."

Geliefd

Tanja Nijmeijer sloot zich acht jaar geleden aan bij de rebellengroep. Drie jaar geleden werden er dagboeken van haar gevonden in de jungle, waarin ze zich niet erg positief uitliet over de FARC. Er werd gevreesd voor haar leven.

"Het lijkt er op dat de FARC hiermee wil vertellen dat Tanja in leven is", zegt Van Royen over de publicatie. "En dat ze geliefd is, of in elk geval nog gerespecteerd wordt."

Nijmeijer wordt in het artikel eerst Alexandra genoemd en daarna gewoonweg 'Holanda'. Bij het verhaal staat een foto van een FARC-strijder in uniform, samen met een jong meisje, maar dat is waarschijnlijk niet Nijmeijer.

Documentaire

Van Royen denkt dat de publicatie te maken heeft met de documentaire 'Dichter bij Tanja', die komende dinsdag wordt uitgezonden bij de IKON. Daarin gaan Nijmeijers moeder en zus op zoek naar haar in het oerwoud van Colombia. Ze vinden haar niet.

In de documentaire komt een voormalige vredesactiviste aan het woord die bevriend is met het Colombiaanse leger. Toen Nijmeijers dagboeken werden gevonden, zei zij dat de FARC de Nederlandse hard zou straffen voor wat zij had geschreven.

"Maar nu gaat de FARC pal achter 'Holanda' staan", aldus Van Royen. De rebellen stellen in het artikel dat Nijmeijers persoonlijke dagboeken zijn misbruikt om de FARC in een slecht daglicht te stellen.

"Nou, 'Holanda' is geweldig", schrijft de FARC. "Ze is één van ons. Ze praat, denkt en schiet als een echte Colombiaanse guerrillera."

'Dankjewel'

Nijmeijer zou inmiddels een hoge functie hebben binnen de FARC, als persoonlijke assistente van één van de hoogste leiders, Mono Jojoy.

"Dankjewel 'Holanda', dat je bij ons bent", zo eindigt het artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl