Jack de Vries (41) heeft het spindoctoren in Nederland tot een begrip gemaakt. Natuurlijk waren er voor hem al mensen die altijd zo'n draai aan het nieuws wisten te geven, dat hun politicus of partij er goed uitkwam. Maar De Vries is de eerste die er openlijk voor uitkomt dat dit zijn vak is, waar hij bovendien buitengewoon goed in is.

Als hij in 2007 staatssecretaris van Defensie wordt, heeft hij al een indrukwekkende carrière bij het CDA achter de rug. Hij is woordvoerder van de opeenvolgende CDA-leiders Heerma, De Hoop Scheffer en Balkenende. Met name de laatste steunt zwaar op hem en zodoende groeit hij uit tot één van de belangrijkste mensen op het Binnenhof.

Journalisten, die hem overigens dankbaar als bron gebruiken, geven hem de bijnaam Jack het Lek, omdat hij bijvoorbeeld steevast van te voren meldt wat er uit de wekelijkse ministerraad zal komen.

'U draait'

Bij de verkiezingen in 2006 is De Vries campagneleider van het CDA. Hij zit achter de aanvallen op PvdA-leider Wouter Bos in 2006 ("U draait en bent oneerlijk"). Zijn methode is volgens sommigen on-Nederlands hard, maar hij boekt er succes.mee. Bos komt niet meer van het etiket 'draaier' af, Balkenende komt goed uit de verf en het einde van het liedje is dat het CDA de grootste partij wordt.

In 2007 laat De Vries het Binnenhof even voor wat het is. Hij vertrekt hij naar consultancybureau Boer en Croon. Maar niet voor lang. Als staatssecretaris Van der Knaap van Defensie een paar maanden later burgemeester van Ede wordt, vraagt Balkenende zijn vertrouweling als diens opvolger. De Vries hoeft er niet lang over na te denken. De baan bij Defensie is "een jongensdroom", zegt hij.

Aan die droom komt een voortijdig einde door het uitlekken van een buitenechtelijke relatie van De Vries met een ondergeschikte. De publicitaire druk die daaruit voortvloeit, legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving." Hij trekt zich terug uit de politiek.

STER reclame