Staatssecretaris Jack de Vries van Defensie treedt terug. De CDA'er kwam deze week in opspraak nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke relatie had met een ondergeschikte.

Hij trekt zich terug uit de actieve politiek, dat wil zeggen dat hij na de verkiezingen geen deel zal uitmaken van de Tweede Kamer. Op de CDA-kandidatenlijst staat hij op nummer 15.

De Vries' taken worden waargenomen door minister Van Middelkoop van Defensie. Er zal in dit demissionaire kabinet geen nieuwe staatssecretaris meer worden benoemd.

'Publicitaire druk'

In een verklaring schrijft De Vries: "Ik ben tot deze beslissing gekomen mede vanwege de voortdurende publicitaire druk. Deze legt een onevenredige druk op mijn naaste omgeving".

"Bovendien wil ik voluit een ambassadeur zijn voor het ministerie van Defensie en de mannen en vrouwen van de krijgsmacht", voegt hij eraan toe.

"Politiek is mijn passie, maar het kan en mag niet meer ten koste gaan van datgene waar het echt om draait in het leven: je verantwoordelijkheid voor de mensen die je liefhebben. Dat dit alles is gebeurd is mijn eigen verantwoordelijkheid. En die neem ik dan ook."

'Moeilijk en ingrijpend'

Premier Balkenende laat weten dat hij de afwegingen van zijn vertrouweling respecteert en dat hij terdege beseft dat het een moeilijk en ingrijpend besluit is.

Hij bedankt De Vries voor de wijze waarop hij zijn taak heeft uitgevoerd en zich heeft ingezet voor het ministerie van Defensie, voor het CDA en voor hem persoonlijk.

Ook Van Middelkoop respecteert het aftreden van zijn staatssecretaris. Hij noemt het "een pijnlijke, maar verstandige beslissing".

Twitter

Op Twitter nam De Vries iets na 17.00 uur afscheid: "Zoals we op twitter zeggen: twexit. Dank voor alle steun van de vele volgers de afgelopen dagen!"

STER reclame