NOS NieuwsAangepast

Run op Duitse zonnepanelen

Door correspondent energie Bram Schilham

In Duitsland kunnen de producenten van zonnepanelen de vraag naar hun producten nauwelijks aan. Oorzaak is dat de regering in Berlijn de tot nu toe ruimhartige subsidie op zonnestroom per 1 juli gaat versoberen. Veel Duitsers willen op de valreep profiteren van het riante systeem, waarmee ze geld kunnen verdienen aan hun duurzaam opgewekte stroom.

Duitsland is met afstand de grootste producent en gebruiker van zonne-energie in Europa. Vorig jaar werd voor 3000 megawatt aan nieuwe panelen geïnstalleerd, dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt met zes kolencentrales.

Ter vergelijking: Nederland kwam in 2009 niet verder dan 6 megawatt aan nieuwe panelen. Andere Europese landen die flink op weg zijn met zonne-energie zijn Spanje, Italië, Frankrijk, Tsjechië en België, maar de inspanningen in die landen staan in geen verhouding tot die in Duitsland.

Het verhaal achter de florerende Duitse "solar-sector" is een speciale wet, die consumenten en bedrijven sinds 2000 de kans geeft om op een lucratieve manier te investeren in duurzame energie. Wie zonnepanelen op z'n dak legt, kan daarvoor een gunstige lening krijgen.

Vergoeding

Maar nog belangrijker is de vergoeding voor het leveren van de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet, die voor twintig jaar wordt gegarandeerd. Daardoor weten investeerders vrijwel zeker dat ze hun geld terugverdienen en ook nog eens winst gaan maken als de panelen eenmaal zijn afgeschreven.

Het resultaat is dat veel mensen in Duitsland kiezen voor een eigen zonne-centrale op hun dak. Dat geldt met name voor boeren, die grote daken van schuren en stallen kunnen gebruiken en voor wie de regeling daarmee extra profijtelijk is. Het gaat zelfs zo ver dat investeringsbedrijven bij mensen aanbellen met de vraag of ze hun dak mogen huren om vervolgens winst te maken met de zonnepanelen die ze er op installeren.

Na tien jaar uitbundig subsidiëren trapt Berlijn nu even op de rem. De regeling is zeer succesvol en kost veel belastinggeld. Voor een deel worden de kosten omgeslagen via de energierekening van alle consumenten en het debat zwelt aan of het wel eerlijk is dat een kleine groep mensen op een buitensporige manier profiteert van de vergoeding, die door alle Duitsers wordt opgebracht. Niet dat er helemaal een einde komt aan het Duitse succesverhaal rond zonne-energie: de subsidie wordt een beetje minder, waardoor de groei iets minder explosief zal zijn dan de afgelopen jaren.

Het betekent een tegenslag voor de 15.000 bedrijven die op één of andere manier opereren op de Duitse markt voor zonnepanelen, maar ingewijden verwachten niet dat er zware klappen gaan vallen. De bedrijven konden de onstuimige groei de afgelopen jaren toch nauwelijks aan en de inmiddels stevig verankerde sector lijkt een kleine groeivertraging wel te kunnen overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl