Ruben morgen terug naar Nederland

Aangepast

Het Nederlandse jongetje dat als enige de vliegramp in Libië overleefde, komt morgen terug naar Nederland. Dat heeft de leider van de Nederlandse delegatie in Libië, Ed Kronenburg, gezegd.

De 9-jarige Ruben wordt in de loop van de ochtend teruggevlogen. Libië heeft een ambulancevliegtuig ter beschikking gesteld.

Een oom en tante van het jongetje vliegen met hem mee. Zij waren gisteren naar Libië afgereisd om hun neefje te bezoeken en bij te staan.

Er zal ook een arts uit Libië aan boord zijn om in Nederland zijn collega's in te lichten over de medische situatie van Ruben.

Privacy

De Libische autoriteiten hebben inmiddels maatregelen genomen om de privacy van Ruben te beschermen. De politiebewaking in het ziekenhuis waar hij ligt is verdubbeld en het wordt onmogelijk om hem nog aan de telefoon te krijgen.

De Telegraaf beschreef vanochtend een telefoongesprek dat een verslaggeefster had met Ruben. Eén van de artsen in het ziekenhuis had zijn telefoon aan de jongen doorgegeven.

'Ongelooflijk'

Delegatieleider Kronenburg noemde het "kwalijk" dat journalisten Ruben aan de telefoon hebben gekregen.

GroenLinks-leider Halsema vindt het ongelooflijk. Ze vraagt zich af waar het ambassadepersoneel was dat Ruben moest beschermen.

Minister Rouvoet had kritiek op de Telegraaf. "Hoe haal je het in je hoofd", schrijft hij op twitter. Hij noemt de actie van de krant "schaamteloos".

Verklaring

De hoofdredactie van de krant heeft rond het middaguur een verklaring online gezet, waarin staat dat er tot publicatie is besloten "omdat Ruben symbool van leven is in deze enorme tragedie". "Het is nooit onze bedoeling geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben."

De krant benadrukt dat de verslaggeefster in het telefoongesprek niets heeft gezegd over het ongeval en de ernstige familieomstandigheden van het slachtoffer.

Terughoudend

Buitenlandse Zaken had op meer privacy voor Ruben aangedrongen. Volgens het ministerie verschenen er ook te veel mensen aan zijn bed.

De nabestaanden van de vliegramp hebben de media gisteren op een bijeenkomst gevraagd om terughoudend te zijn, bijvoorbeeld met foto's op internet.

STER Reclame