NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea claimt kernfusie te hebben uitgevonden

Noord-Korea claimt een kernfusie tot stand te hebben gebracht. "We hebben grote wetenschappelijke en technologische problemen zelf opgelost", claimde het Noord-Koreaanse persbureau. "Zo is kernfusie uiteindelijk gelukt."

De ontdekking zou zijn gedaan op de Dag van de Zon, de viering ter ere van de geboortedag van de eerste leider van het regime, Kim Il Sung. "Op de Dag van de Zon hebben we een kunstmatige zon op aarde gemaakt", luidde de aankondiging. Kernfusie vindt ook plaats in onze zon en andere sterren.

Kernfusie is het tegenovergestelde van kernsplitsing, de huidige methode om energie op te wekken in een reactor. Nu worden atomen nog gespleten, maar het samensmelten van atoomkernen levert in principe een enorme hoeveelheid energie op.

Scepsis

Wereldwijd geloven wetenschappers weinig van de claim. Dat Noord-Korea met een bescheiden budget en middelen, afgezonderd van de rest van de wereld, het wel zou zijn gelukt, lijkt hoogst onwaarschijnlijk.

Deskundigen vermoeden daarom dat de claim van Noord-Korea onderdeel is van een propagandacampagne in het land. Een wetenschappelijke overwinning als deze zou bijvoorbeeld de enorme geldontwaarding in het land moeten doen vergeten. Noord-Korea heeft in het verleden wel vaker grootse claims gedaan waar nooit bewijs voor werd geleverd.

"Het lijkt erop dat ze deze fantasie melden om de aandacht af te leiden van een verergerende voedselcrisis deze lente", speculeert een anonieme regeringsbron in de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl