NOS NieuwsAangepast

Regeringstoestel naar Tripoli

Een regeringstoestel vliegt vandaag naar Tripoli met onder anderen vijf forensisch deskundigen, twee medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en een aantal journalisten.

Het zal echter nog minstens een week duren voor de Nederlanders die gisteren bij een vliegtuigcrash in Libië omkwamen kunnen worden teruggevlogen naar Nederland, meldt het KLPD.

Nabestaanden

De Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways heeft ook de nabestaanden van de slachtoffers uitgenodigd om op kosten van de maatschappij naar Tripoli te gaan. De directie regelt niet alleen de vlucht en het onderdak, maar ook de vereiste visa. Afriqiyah zorgt ook voor de begeleiding, staat in een verklaring.

Maar minister Verhagen van Buitenlandse Zaken adviseert familie niet meteen naar Libië te reizen, omdat ze nu in Nederland nodig zijn in verband met de identificatie.

Hij en premier Balkenende zullen vandaag alvast een bijeenkomst van nabestaanden bijwonen. Die zal op een geheime locatie plaatsvinden.

Jongetje

Intussen hebben nog niet alle mogelijke nabestaanden zekerheid over het lot van hun verwanten. Ook de identiteit van het jongetje dat de ramp heeft overleefd is niet helemaal zeker. Uit een gesprek met de arts die hem in Tripoli opereerde blijkt dat hij Ruben zou heten en 8 jaar oud zou zijn.

Twee mogelijke verwanten van het kind reizen ook met Buitenlandse Zaken mee naar Libië, om het jongetje te identificeren en hem met vertrouwde gezichten te omringen.

Onzeker

Bij de vliegramp in Libië zijn gisteren 103 inzittenden omgekomen, onder wie zeer waarschijnlijk 61 Nederlanders.

Afriqiyah Airways maakte woensdagavond de nationaliteiten op de passagierslijst bekend: 58 Nederlanders, 6 Zuid-Afrikanen, 2 Oostenrijkers, 1 Duitser, 1 Zimbabwaan, 2 Britten en 19 mensen van wie de nationaliteit nog niet is bevestigd. De crew bestond uit 11 Libiërs. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat er ook een Belg is omgekomen bij de crash.

De Nederlanders die in het verongelukte vliegtuig zaten, hadden een vakantie geboekt bij KRAS.nl en STIP-reizen.

Tussenlanding

Vlucht 771 was vanuit het Zuid-Afrikaanse Johannesburg op weg naar Londen en zou een tussenlanding maken in Tripoli. Het verongelukte om 06.00 uur woensdagochtend, kort voor de landing.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Arabische tv-zenders melden dat het toestel voor de crash in brand stond. De zwarte dozen zijn inmiddels gevonden.

De Nederlandse passagiers moesten in Tripoli overstappen. De reizigers van KRAS.nl zouden doorreizen naar Brussel en de passagiers van STIP-reizen naar Düsseldorf.

Familieleden en vrienden die de passagiers zouden ophalen, werden in eerste instantie in Brussel en Düsseldorf opgevangen en kregen daar psychische hulp.

Op internet werd een condoleanceregister geopend.

Voor meer informatie:Ministerie Buitenlandse Zaken: 070 - 348 77 70 ANWB: 088 - 269 21 12

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl