Griekse regering eens over pensioen

Aangepast

De Griekse regering heeft ingestemd met een drastische hervorming van het pensioenstelsel. Volgens het kabinet is ingrijpen in de pensioenen noodzakelijk om de Griekse economie te redden.

De pensioenleeftijd gaat in de nieuwe plannen ook voor vrouwen naar 65 jaar. Eerder was die leeftijd 60. Verder wordt vervroegd pensioen minder aantrekkelijk gemaakt.

Ook worden de pensioenuitkeringen afhankelijk gemaakt van de economische toestand van het land. Tot 2014 worden alle pensioenen zelfs bevroren.

Wanbeleid

De pensioenhervorming is een van de meest omstreden maatregelen in het besparingsplan van het land. De minister van Arbied waarschuwde dat als er niets gedaan werd, "we straks geen pensioenen meer hebben".

Vakbonden hebben voor morgen acties aangekondigd. Zij nemen het de regering kwalijk dat arbeiders moeten lijden onder jaranlang wanbeleid van de regering.

Het Griekse parlement moet zich uitspreken over de hervormingen.

Lening

Verwacht wordt dat Griekenland later vandaag officieel een verzoek bij de EU en het IMF zal indienen voor het eerste deel een lening van 110 miljard euro.

Minister van Financiƫn Papaconstantinou zal eerst om 20 miljard euro vragen, om staatsobligaties die 19 mei komen te vervallen uit te betalen.

Papaconstantinou heeft zijn lot verbonden aan de bezuinigsplannen. "Als we nog meer maatregelen moeten nemen, zou dat betekenen dat ik gefaald heb. Dan treed ik af."

STER Reclame