Gordon Brown stapt in september op als leider van Labour. Dat heeft hij gezegd in een verklaring op Downing Street 10. In september is het congres van de Britse sociaal-democraten. Hij zal zichzelf niet verkiesbaar stellen en geen andere kandidaat aanbevelen.

Labour verloor de verkiezingen van vorige week fors. De bij de kiezers impopulaire Brown erkende zijn rol in het verlies. "Als leider van mijn partij moet ik accepteren dat de verkiezingsuitslag een oordeel geeft over mij", zei Brown.

Brown, die in 2007 Tony Blair opvolgde, blijft voorlopig nog aan als premier, terwijl de coalitiebesprekingen doorgaan. Brown zei dat Labour met Nick Clegg van de Liberaal Democraten formeel gaat overleggen over een coalitieregering.

Opvolging

Centraal bij de besprekingen is het terugdringen van het begrotingstekort. Volgens Brown is het doel van de besprekingen het vormen van een progressieve regering. Clegg had tijdens de campagne gezegd dat hij niet met Labour zou willen regeren zolang Gordon Brown de leider is.

Brown heeft zijn partij gevraagd de procedure voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter op te starten. Hij zei te verwachten dat hij rond het jaarlijkse partijcongres van Labour eind september zal zijn vervangen.

De speculaties over de opvolging van Brown begonnen al direct. Zo zou David Miliband, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, al geroepen hebben dat hij kandidaat is.

STER reclame