De EU-ministers van Financiën zijn het in Brussel eens geworden over maatregelen om de euro te beschermen. Het pakket beslaat 500 miljard euro.

De opzet waarover de 27 ministers het eens werden, houdt in dat de Europese Commissie 60 miljard euro kan uitlenen aan eurolanden in nood. Als dat niet genoeg is, kan door een nog op te richten EU-orgaan nog eens 440 miljard worden geleend op de kapitaalmarkt, met garanties van de zestien eurolanden.

De beslissing daarover vindt plaats bij unanimiteit. Elk land kan die dus blokkeren.

Het IMF kan het pakket van de EU zonodig nog aanvullen met een garantiestelling van 220 miljard euro. Dat betekent dat er totaal nu 720 miljard euro achter de hand is.

Van tafel

Een eerder voorstel, waarbij het initiatief bij de Europese Commissie lag, werd op aandrang van Nederland en Duitsland van tafel gehaald. Die landen wilden zelf te beslissing kunnen maken om geld te geven, uit vrees dat er anders uit politieke overwegingen geld wordt gegeven.

De maatregelen moeten voorkomen dat andere landen in dezelfde situatie als Griekenland terechtkomen, waardoor de euro verder onder druk komt te staan. De eurolanden en het IMF leenden vrijdag al 110 miljard euro aan Griekenland.

Gezond

In Brussel is in het weekend hard gewerkt om het reddingspakket op tijd af te hebben. De ministers van Financiën van de EU wilden het steunpakket klaar hebben voordat afgelopen nacht de eerste beurzen in Azië openden.

"De eurozone krijgt het vertrouwen terug", concludeerde EU-voorzitter Barroso. "De basis is absoluut gezond."

STER reclame