NOS NieuwsAangepast

Zwaar verlies CDU bij verkiezingen Noordrijn-Westfalen

In Duitsland zijn de verkiezingen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen op een nederlaag uitgelopen voor de coalitie van CDU en FDP. Volgens de eerste exit-polls verliest het CDU ruim tien procent en komt daarmee op gelijke hoogte met de SPD.

Beide partijen krijgen iets meer dan 34 procent. Uit de exit-polls blijkt dat ook de SPD stemmen heeft verloren, zo'n drie procent.

Toch ziet SPD-aanvoerder Hannelore Kraft de uitslag als een overwinning voor haar partij. "Noordrijn-Westfalen heeft heel Duitsland laten weten dat de SPD weer terug is", zei Kraft. De SPD stond in peilingen op een veel groter verlies.

Winnaars

De grote winnaars zijn de Groenen, die met ruim twaalf procent van de stemmen hun delegatie zien verdubbelen. Dat is het beste resultaat ooit voor de Groenen in Noordrijn-Westfalen.

Ook de Linkspartei deed het goed. Die partij haalt voor het eerst de kiesdrempel en komt met elf zetels in het parlement van de deelstaat. De opkomst lag met 59 procent vier procent lager dan vijf jaar geleden.

In Noordrijn-Westfalen, de grootste deelstaat van Duitsland, is er nu een meerderheid voor een linkse coalitie. Die kan worden gevormd uit SPD, Groenen en Linkspartei.

Compromissen

De nederlaag van Merkel betekent dat haar regering haar meerderheid is kwijtgeraakt in de Bondsraad, de Duitse senaat. Dit zorgt ervoor dat de bondskanselier nu meer compromissen moet sluiten met SPD of de Groenen om wetgeving door de senaat te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl