Amsterdamse beurs flink in het rood

Aangepast op

Op de Amsterdamse effectenbeurs is de AEX-index vandaag hard onderuit gegaan. Kort voor vijf uur stond de index op 308 punten, ruim vijf procent lager dan aan het begin van de handel. De AEX stond toen op het laagste punt van dit jaar.

Vooral fondsen van banken kregen het zwaar te verduren. Het aandeel ING is in één week tijd bijna eenvijfde minder waard geworden. De AEX-index is in een week bijna 10 procent van zijn waarde kwijt geraakt. De Amsterdamse beursindex is met 312 punten terug op het niveau van november 2009.

Griekenland

De beurs daalde zo hard omdat beleggers bang zijn dat de financiële situatie in Griekenland invloed heeft op de economie in de rest van Europa.

Vandaag werd bekend dat Nederland 4,7 miljard euro gaat lenen aan Griekenland om de Griekse, en daarmee ook de Europese, economie te redden. De beleggers reageerden positief op dit besluit en tegen de sluiting van de beurs veerde de AEX weer iets op.

Hele wereld

Niet alleen in Nederland gaat het slecht op de financiële markt, ook de andere beurzen in de wereld staan op flinke verliezen.

In de VS is op hoog niveau overlegd over de daling van de koersen op Wall Street, gisteren. De Dow Jones daalde toen even onder de 10.000-puntengrens. Ook de Amerikaanse handelaren maakten zich zorgen over de Griekse economie.