NOS NieuwsAangepast

Tories en Lib Dems praten over Britse coalitie

De Britse Conservatieven van David Cameron en de Liberaal-Democraten van Nick Clegg hebben een eerste verkennend gesprek gevoerd over de mogelijkheden om een coalitie te vormen.

Camerons partij won de verkiezingen, maar haalde te weinig zetels om alleen te kunnen regeren. Voor het eerst sinds 1974 moet nu in Groot-Brittannië een coalitieregering worden gevormd.

Na een telefonisch gesprek tussen Cameron en Clegg kwamen gisteravond kopstukken van beide partijen bijeen. Waarover is gesproken is niet bekendgemaakt. De Conservatief Wiliam Hague meldde de BBC dat er een eerste ontmoeting was geweest en dat er niet meer over te zeggen viel.

Belangrijk

Waarschijnlijk zullen het wegwerken van het begrotingstekort en de hervorming van het belasting- en het kiesstelsel enkele belangrijke gespreksonderwerpen zijn tussen de Tories en de Lib-Dems.

Hervorming van het Britse kiesstelsel is één van de belangrijkste eisen voor regeringsdeelname van de Liberaal-Democraten. Dat stelsel werkt nadelig voor kleinere partijen zoals de hunne. Bij de verkiezingen van gisteren wonnen zij circa 23 procent van de stemmen, terwijl dat slechts 8 procent van de zetels in het Lagerhuis oplevert. Cameron erkende dat het hervormd moet worden, maar ging niet zo ver om direct een voorstel te doen voor afschaffing van het districtenstelsel.

De Conservatieve leider ziet verder op veel punten mogelijkheden om samen te werken met de Liberalen, zoals op het gebied van belastingverlaging en het terugdringen van het begrotingstekort, dat hij als het grootste probleem van het land bestempelde. "Onze groot, open en allesomvattend aanbod aan de Liberal Democrats maakt het voor hen mogelijk om belangrijke punten uit hun verkiezingsprogramma te verwezenlijken en te zorgen voor economische stabiliteit in het land", zei Cameron.

Compromissen

Cameron benadrukte dat er compromissen moeten worden gesloten. Maar hij liet ook blijken dat er over een aantal onderwerpen niet kan worden onderhandeld: verkleining van het Britse nucleaire arsenaal en meer machtsoverdracht van Londen naar Brussel. Ook dit zijn belangrijke punten voor de Liberaal-Democraten.

Vlak voor de verklaring van Cameron zei Brown dat hij het initiatief om een nieuwe regering te vormen aan de Conservatieven en de Liberalen laat. Als de gesprekken mislukken, gaat Browns Labourpartij met de Liberaal-Democraten om de tafel zitten. Ook Brown is bereid het kiesstelsel te hervormen.

In de politieke traditie in Groot-Brittannië is het gebruikelijk dat de premier het initiatief neemt na de verkiezingen. Hij kan zijn ontslag aanbieden bij de koningin of een nieuwe regering proberen te vormen, maar Brown geeft nu dus eerst Cameron de vrije hand. Clegg had eerder al gezegd het niet logisch te vinden met Brown te gaan praten na diens grote verlies bij de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl