NOS NieuwsAangepast

Verkeersvliegers prijzen rapport

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid evenwichtig. "Alle omstandigheden die tot het ongeluk hebben geleid zijn goed belicht", zegt voorzitter Evert van Zwol.

"Ongelukken als deze worden altijd veroorzaakt door een veelvoud van factoren die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats samenkomen", aldus de voorzitter.

Veiligheid verhogen

De VNV stelt dat het onderzoeksrapport niet moet worden aangegrepen om over de schuldvraag te discussiëren, maar om de kans op herhaling te verkleinen.

Van Zwol: "Aanpassingen aan vliegtuigsystemen, trainingen en procedures die in het rapport worden aanbevolen, kunnen de veiligheid van de luchtvaart verder verhogen."

In het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat dat de aanleiding voor de fatale serie gebeurtenissen een storing in de linker radiohoogtemeter was. Daarna hebben de piloten van de Boeing 737 en de luchtverkeersleiding op Schiphol niet adequaat gereageerd.

Helden

Grote vraag is hoe er in Turkije op het rapport wordt gereageerd. De drie omgekomen piloten worden daar als helden gezien, omdat ze veel erger zouden hebben voorkomen.

De bestuursvoorzitter van Turkish Airlines zei tijdens een herdenkingsdienst vlak na de crash: "Onze collega's hebben met groot verantwoordelijkheidsbesef het leven van 126 pasasgiers gered."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl