NOS NieuwsAangepast

Bos: overname alle banken was optie

De Nederlandsche Bank en de top van het kabinet hebben op het dieptepunt van de kredietcrisis eind 2008 over het nationaliseren van de hele bankensector gesproken.

Dat zegt oud-minister van Financiën Bos in het Financieele Dagblad. Volgens Bos is het financiële systeem een paar keer langs de rand van de afgrond gegaan.

Niet concreet

Een concreet plan voor nationalisatie van de financiële sector lag er volgens Bos niet. Wel is erover gesproken alle banken en financiële instellingen te nationaliseren, zonder dat daarvoor de wettelijke bevoegdheid bestond.

"Het zou natuurlijk ongehoord zijn als het had gemoeten", zegt Bos tegen het NOS Journaal. "Er waren economen die adviseerden dat het nationaliseren van alle banken misschien de enige oplossing was om uit de crisis te komen. Dus daar moet je dan ook over nadenken."

DNB zou onder meer besturen overnemen en aandeelhouders buitenspel zetten.

Geen mogelijkheid

Professor Arnoud Boot gelooft niet dat het mogelijk was om alle banken over te nemen, omdat bijvoorbeeld de Rabobank geen aandelen heeft en daardoor helemaal niet genationaliseerd kan worden. "Ook was er bij de Rabobank geen enkele reden toe, want die bank was stabiel."

Volgens Boot had Bos het waarschijnlijk over ING vanwege de grote financiële problemen waar het bedrijf mee kampte. "Het had kunnen zijn dat de overheid ook ING had moeten redden door de bank over te nemen. In dat geval heb je het over nationalisatie."

Maar dan nog was volgens de professor het woord nationalisatie verkeerd gekozen, omdat de bank dan maar voor korte tijd in overheidshanden zou zijn. "Daarna zou de Nederlandse overheid naar alle waarschijnlijkheid de bank weer terugverkopen aan de private sector."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl