Koningin Beatrix en haar familie hebben een uitbundige viering van Koninginnedag in Zeeland afgesloten. Zichtbaar opgelucht bedankte de koningin Wemeldinge en Middelburg voor de organisatie van een dag die feestelijk en zonder incidenten is verlopen. "U heeft ons en het land Koninginnedag teruggegeven", besloot Beatrix haar dankwoord.

Bekijk hier NOS Samenvatting Koninginnedag in Zeeland

Ook prins Willem-Alexander zei in een kort interview op televisie blij te zijn, dat met deze vlekkeloos verlopen dag in Zeeland een nieuwe start van de viering van Koninginnedag is gemaakt.

Vanouds

Prins Constantijn en prinses Laurentien lieten desgevraagd weten te genieten van een Koninginnedag die voelt 'als vanouds', ondanks de pijnlijke herinneringen aan vorig jaar. "De regen hebben we ook eerder meegemaakt, dus dat is ook als vanouds", aldus Constantijn.

Prins Maurits en prinses Marilène waren er vandaag niet bij, omdat zij de uitvaart bijwonen van een familievriend in Duitsland.

Ringsteken

Burgemeester Schouwenaar heette het gezelschap rond 12.15 uur welkom in de Zeeuwse hoofdstad, waar na een regenachtige ochtend de zon was doorgebroken. Duizenden mensen juichten de koninklijke familie langs de route toe.

Middelburg liet net als Wemeldinge een variatie van oud-Zeeuwse gebruiken en spelen zien, zoals garnalen pellen, sjoelen, ringsteken en bolus happen. Ook waren er veel mensen in traditionele Zeeuwse kostuums.

Pinses Mabel deed op hoge hakken mee aan een rondje Zeeuws volksdansen. De koningin had bij het ringsteken veel belangstelling voor de Zeeuwse paarden. Prins Constantijn liet bij de Voetbal Experience meten hoe hard hij kan in een doel kan schieten.

Wemeldinge

De koninklijke familie startte de dag rond 10.15 uur in een nat, maar feestelijk versierd Wemeldinge. Vanwege het slechte weer was de toeloop van bezoekers minder dan verwacht. Zo'n 6000 mensen stonden langs de route om het gezelschap enthousiast te verwelkomen.

Koningin Beatrix en haar familie kwamen per helikopter aan in het dorp en gingen vervolgens per bus via de historische Dorpsstraat naar het startpunt van de route.

De koninklijke familie werd welkom geheten door Karla Peijs, de Commissaris van Koningin in Zeeland, en burgemeester Kramer van de gemeente Kapelle. De burgemeester zei in zijn toespraak dat hij een oranjezonnetje miste, maar dat de aanwezigheid van de koningin veel goed maakte. "Welke oranjezon is dan beter'?"

Tradities

Het koninklijk gezelschap werd op het Dorpsplein toegezongen door schoolkinderen met het 'Weumelinge lied'. Wemeldinge toonde verder een aantal oude tradities, zoals babbelaars bakken, mutsen en doeken plooien en bonen lezen.

De kinderen van de scouting lieten zien hoe ze broodjes bakken aan een stok. Prinses Máxima toonde haar belangstelling, als beschermvrouwe van de scouting.

Een van de opvallende activeiten was het stoeltjesdansen. De deelnemers rijden te paard rond een kring met stoelen. Als de muziek stopt, springen de ruiters van hun paard en proberen een plaatsje op een stoel te bemachtigen.

Biersjoelen

Op het Amaliaplein deed prins Friso mee aan het biersjoelen, met grote bierpullen waar alcoholvrij bier in zit. Prins Constantijn liet zich verleiden om mee te doen aan een oud Zeeuws spel, het Tééle-steken. In plaats van de gebruikelijke bak water kreeg de prins papiersnippers over zich heen toen hij naast de ring stak.

Rond 11.30 uur nam het koninklijk gezelschap afscheid van Wemeldinge en ging met de bus op weg naar Middelburg. De weg tussen Wemeldinge en Middelburg was voor deze rit afgezet voor al het andere verkeer.

In Wemeldinge ging het feest door met een grote optocht van versierde wagens. Tien kinderen waren vanwege het natte, koele weer opgevangen door hulpverleners. Een van hen had onderkoelingsverschijnselen.

'Ongedwongen'

Premier Balkenende feliciteerde de koningin voorafgaand aan de viering van Koninginnedag. Hij memoreerde aan de dramatische gebeurtenissen vorig jaar in Apeldoorn en riep de Nederlanders op van Koninginnedag een 'feest van verbondenheid' te maken. "Laat Koninginnedag 2010 het feest zijn zoals het hoort te zijn: ongedwongen, vrolijk en zonder wanklank."

In Wemeldinge en Middelburg waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht om het bezoek van de koningin in goede banen te leiden. Alle mensen die langs de route wonen waren van tevoren gescreend en bezoekers mochten door de politie worden gefouilleerd. Mensen konden niet meer, zoals andere jaren, meelopen langs de route. In het centrum van Wemeldinge en Middelburg hielden beveiligingscamera's het publiek in de gaten.

STER reclame