Koninginnedagdrama doet niets af aan saamhorigheidsgevoel

Aangepast

Nederlanders vieren vandaag weer massaal Koninginnedag, ondanks de tragische gebeurtenis van vorig jaar. De meesten beschouwen Koninginnedag als een traditie waaraan niet zomaar een einde kan worden gemaakt, zelfs niet na zoiets heftigs als een aanslag. Dat blijkt ook uit reacties van lezers van deze site. Ze reageerden op de stelling: is Koninginnedag nog feestelijk voor u?

"We leven nu eenmaal in een wereld waarin gekken rondlopen. En een aanslag kan tegenwoordig op vrijwel elk moment plaatshebben", schrijft Fleur Kiers.

W. Snijder vindt dat iedereen een voorbeeld moet nemen aan koningin Beatrix. "Die heeft vorig jaar na 30 april, ongetwijfeld met schrik in het lijf, de eerste publieke optredens doorstaan, waarom gaan wij dan niet allemaal verder?" Ook een vergelijking met voetbalhooligans wordt door lezers geregeld gemaakt. "Een kleine groep die het voor de anderen verpest."

Saamhorigheidsgevoel

De algemene teneur is dat Koninginnedag "een stimulerend, positief en prettig gevoel" geeft. Toch zijn er ook reacties binnengekomen van mensen die vinden dat Koninginnedag sowieso een poppenkast is die afgeschaft moet worden.

De koninklijke familie doet dit jaar Middelburg en Wemeldinge aan. In de twee Zeeuwse plaatsen zijn meer veiligheidsmaatregelen genomen dan ooit.

Zo mag Juliet Hoogesteger niet in de buurt van haar zoontje van vijf blijven die gaat dansen voor de koningin. "We gaan dus maar een goed plekje zoeken in de publieksvakken. Je wilt toch je kind goed in de gaten houden, ook met vorig jaar in gedachten."

STER Reclame