NOS NieuwsAangepast

'Ziggo moet downloadsite blokkeren'

Antipiraterijstichting BREIN wil dat de grote internetaanbieder van Nederland, Ziggo, de Zweedse downloadsite The Pirate Bay blokkeert. BREIN heeft de provider een brief gestuurd met dat verzoek, vertellen bronnen aan de NOS.

Via de website van The Pirate Bay kunnen bezoekers met torrentbestanden auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden. De site heeft maandelijks een miljoen unieke Nederlandse bezoekers.

De site is BREIN al een tijd een doorn in het oog. In oktober vorig jaar verbood de rechter de site in Nederland. De beheerders van de populaire downloadsite moesten uiterlijk 1 maart 2010 de site voor Nederlanders onbereikbaar maken. Tot op heden is dat niet gebeurd.

Afgewezen

BREIN probeert met het verzoek aan de provider alsnog de site voor Nederlanders onbereikbaar te maken.

Ziggo heeft dat verzoek afgewezen en zegt alleen aan het verzoek te voldoen als de rechter hen daartoe dwingt. Stichting BREIN heeft geen commentaar.

Rechtszaak

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is de brief een eerste stap voor een rechtszaak. "Een stichting als BREIN is verplicht eerst te onderhandelen met een partij voordat ze naar de rechter kunnen stappen."

Engelfriet acht de kans van succes miniem. "Er is een wettelijke bescherming voor providers. Die bescherming is gemaakt om te voorkomen dat providers steeds meer sites moeten blokkeren."

Anders providers , zoals KPN, UPC en Tele2, hebben geen brief gekregen. Engelfriet vermoedt dat BREIN Ziggo als testcase gebruikt. Met een eventueel positieve uitspraak van de rechter kunnen andere providers makkelijker worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl