NOS NieuwsAangepast

FNV: elk jaar 3000 doden door werk

Ieder jaar overlijden in Nederland 3000 mensen als gevolg van hun werk. Dat blijkt uit onderzoek door het AMC in opdracht van de vakcentrale FNV.

De voornaamste doodsoorzaak is kanker door het werken met chemische stoffen en asbest. Daaraan overlijden jaarlijks 1350 mensen. De FNV vindt het schokkend dat ieder jaar 200 ongeboren baby's sterven, doordat hun ouders met gevaarlijke stoffen hebben gewerkt.

Werkdruk

Ook hoge werkdruk is een boosdoener: 825 mensen overlijden aan hart-en vaatziekten die te wijten zijn aan stress. Daarnaast sterven er ook werknemers aan longaandoeningen en infectieziekten.

De vakcentrale wil dat bedrijven beter worden gecontroleerd op veilige arbeidsomstandigheden en pleit ervoor om overlijdensgevallen door het werk beter te registeren. FNV-bestuurder Leo Hartveld: "Bedrijfsartsen registreren slecht en de handhaving faalt."

Ook vindt Hartveld het aantal arbeidsinspecteurs veel te laag. "Theoretisch is de kans op een bedrijfsbezoek eens in de dertig jaar. En als er al eens een boete wordt uitgedeeld, is dat vaak een lachtertje, zo laag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl