NOS NieuwsAangepast

College Amsterdam met PvdA, VVD en GL

PvdA, VVD en GroenLinks vormen het nieuwe dagelijkse bestuur in Amsterdam. De drie partijen zijn het daarover vannacht eens geworden.

Gisteravond hebben onderhandelaars de laatste hand gelegd aan het programma-akkoord. De inhoud wordt later vandaag gepresenteerd. De coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks heeft een ruime meerderheid. De drie partijen bezetten 30 van de 45 raadszetels.

De PVDA krijgt drie wethouders onder wie Lodewijk Ascher, die Onderwijs en Financiën krijgt. Groen Links twee, onder wie oud-kamerlid André van Es en de VVD krijgt er ook twee. VVD'er Erik Wiebes krijgt de zware portefeuille van de Noord-Zuid-lijn.

Meerderheid

De afgelopen vier jaar werd het college in Amsterdam gevormd door PvdA en GroenLinks. In maart verloren deze partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen hun meerderheid en moesten ze op zoek naar een derde partner.

Dat werd de VVD, al wilde de PvdA eerst samen met D66 de spil van het nieuwe college vormen. Maar een ruzie tussen deze partijen over de benoeming van Lodewijk Asscher tot waarnemend burgemeester verhinderde dat.

Het stuklopen van de onderhandelingen leidde tot het aftreden van D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl