NOS NieuwsAangepast

Partij voor "Henk en Ingrid"

De Partij voor de Vrijheid bestaat sinds februari 2006. Daarvoor is Geert Wilders, de leider van de partij, nog actief als Groep Wilders. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 laat hij de naam Partij voor de Vrijheid (PVV) registreren, al heet Wilders' politieke beweging formeel nog steeds 'Vereniging Groep Wilders'.

De opkomst van Geert Wilders gaat gepaard met veel publiciteit. In september 2004 verlaat Wilders de VVD-fractie en gaat hij op eigen houtje door met zijn werk in de Tweede Kamer. Twee jaar later haalt Wilders bij de verkiezingen negen Kamerzetels.

De Partij voor de Vrijheid staat bekend als anti-islam-partij, al ontwikkelt de partij voor de komende Tweede Kamerverkiezingen ook een sociaal-economische agenda. De PVV wil zo de gemiddelde Nederlandse burger, "Henk en Ingrid", overtuigen.

Lijsttrekker

Geert Wilders (1963) werkt in de jaren '80 bij de Ziekenfondsraad en de Sociale Verzekeringsraad. Vanaf 1990 werkt hij acht jaar als beleidsmedewerker voor de VVD-Tweede Kamerfractie, tot hij in 1998 zelf Kamerlid wordt.

Met uitzondering van een korte periode in 2002, zit Wilders sinds 1998 onafgebroken in de Tweede Kamer. Na onenigheid bij de VVD verlaat hij die partij in het najaar van 2004. Wilders komt snel met een eigen politieke beweging en haalt bij de Kamerverkiezingen van 2006 negen zetels binnen. Zijn ambitie is om op 9 juni de grootste partij te worden.

Verkiezingsprogramma

Enkele punten uit het PVV-programma: * 16 miljard euro bezuinigen * bezuinigen op ontwikkelingshulp, publieke omroep, Europa * immigratiestop voor mensen uit islamitische landen * niet tornen aan hypotheekrenteaftrek * AOW-leeftijd blijft op 65 jaar

Aantal zetels in de Tweede Kamer

2006: 9

Aantal leden

Geen leden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl