NOS NieuwsAangepast

Al in 1976 tip over Bernhards Alicia

Door NOS-redacteur Stijn Wiegerinck

Prins Bernhard is tijdens het Lockheed-onderzoek (1976) door de Commissie van drie ondervraagd over een buitenechtelijk kind in Californië. Hij heeft het bestaan daarvan vrijwel zeker ontkend. Dat is opmerkelijk, want in 2004 bleek Bernhard wel degelijk een buitenechtelijk kind in Californië te hebben: Alicia.

De tip van toen ging vrijwel zeker over haar, ook al had de tipgever het over een zoon en niet over een dochter. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS naar de stukken van de Commissie van drie in het Nationaal Archief.

Tonny van Renterghem

De tip kwam van de Nederlandse Amerikaan Tonny van Renterghem (1919-2009), een oud-verzetsman en militair, die direct na de oorlog voor de staf van Bernhard werkte. Na de oorlog emigreerde hij naar Californië. Daar las hij in 1976 over de Commissie van drie, die onderzoek deed naar het aannemen van steekpenningen door Bernhard.

Van Renterghem schreef de commissie dat hij begin jaren zestig van een secretaresse had gehoord dat Bernhard bij haar vorige werkgever een rekening had lopen, vanwaar elke maand een 'substantieel' bedrag aan een vrouw werd betaald, bestemd voor het onderhoud van haar zoon. De vrouw heette Alicia Webber.

Geen zoon maar een dochter

De secretaresse van Van Renterghem had het over een zoon, maar in werkelijkheid ging het vrijwel zeker om Alicia, die eveneens in Californië opgroeide. Verder is er een overeenkomst wat betreft de voornaam van de moeder: de moeder van Alicia heet ook Alicia. Dan is er nog een 'toevalligheid' met het bedrijf dat de betalingen voor Bernhard deed. Uit de stukken blijkt dat dit eigendom was van een Nederlander: een vriend van Bernhard.

Maar bovenal blijkt het uit de reacties van het Bernhard-kamp, nadat Bernhard met de tip was geconfronteerd. Zijn secretaresse probeerde bij de Commissie de indruk te wekken dat de tipgever volstrekt onbetrouwbaar was. Leugens werden daarbij niet geschuwd. Daarnaast werd Bernhards netwerk ingeschakeld: een vriend van hem die met Van Renterghem een officiersopleiding had gevolgd deed een klemmend beroep op zijn oude dienstmaat om over de kwestie te zwijgen.

Reactie Bernhard

Hoe Bernhard op de tip reageerde, melden de stukken niet. De verslagen van de gesprekken met Bernhard zijn nog zeker 15 jaar geheim, maar vaststaat dat hij met de waarheid over Alicia op de proppen had moeten komen. Hij had iedereen die met de Commissie sprak opgeroepen om de volledige waarheid te vertellen. Er is een kleine kans dat hij dat heeft gedaan en dat de Commissie Bernhards privacy zwaarder heeft laten wegen dan het belang van openbaarmaking.

Maar de vervolgstappen die de Commissie ondernam, wijzen daar niet op. Integendeel, uit de interne notities van de Commissie blijkt nergens dat Bernhard het bestaan van een kind in Californië heeft toegegeven. Wel werd er nog met de voormalige secretaresse van Van Renterghem gebeld. Die zwakte haar beweringen van destijds wat af, maar trok ze niet in. Voor zover uit de openbare stukken valt af te leiden, was de zaak voor de Commissie daarmee afgedaan.

En Van Renterghem zelf? In zijn autobiografie, die maandag postuum verschijnt, schrijft hij dat hij het uiteindelijk toch bij het rechte eind heeft gehad. De stukken in het Nationaal Archief bevestigen dat.

Lees ook de uitgebreide versie van het artikel over Alicia

Voor uw reactie: nieuws@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl