NOS NieuwsAangepast

'Kabinetsvoorstel bedreigt vrije toegang internet'

De vrije toegang tot het internet ligt onder vuur door een concept-wetsvoorstel van het kabinet. Dat zegt de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

Het voorstel van het kabinet zet volgens BoF 'de bijl aan het open internet', omdat het voor providers de mogelijkheid schept om onder bepaalde omstandigheden websites of online diensten te blokkeren. De voorwaarde die het kabinet stelt, is dat de aanbieders hun klanten hierover informeren.

Ook GroenLinks en D66 zijn naar verwachting niet enthousiast over het wetsvoorstel. In hun verkiezingsprogramma's is opgenomen dat internetproviders het internetverkeer van hun klanten niet mogen blokkeren.

Postkantoor

Ot van Dalen van Bits of Freedom: "Het is te vergelijken met een postkantoor. Dat maakt bij de verspreiding van de post ook geen onderscheid tussen bijvoorbeeld brieven met een wel of niet politiek correcte inhoud." Van Dalen zegt dat hij zich vasthoudt aan de regel dat de boodschapper geen boodschap moet hebben aan de boodschap.

Het voorstel van het kabinet wordt nu voorgelegd aan deskundigen. Nadat zij advies hebben uitgebracht, worden eventueel wijzigingen aangebracht. Daarna, als de nieuwe Tweede Kamer zijn gevormd, zal het aan de Kamerleden worden aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl