NOS NieuwsAangepast

'Oudere generatie moet nu maar inleveren'

NOS Net vroeg aan starters op de woningmarkt wat ze vinden van de oplaaiende discussie over de hypotheekrenteaftrek.

Benjamin Blom, Wageningen:

"Ik ben vorig jaar afgestudeerd en heb samen met mijn vriendin een rijtjeshuis gekocht voor 165.000 euro. Ik houd er rekening mee dat de hypotheekrenteaftrek op termijn wellicht wordt beperkt en kan die extra lasten waarschijnlijk ook wel opvangen. We hebben expres geen hypotheek van 250.000 euro genomen. Ik vind de huizenprijzen structureel veel te hoog. Mijn broer in Finland heeft een vrijstaand huis uit 1925 met 1200 vierkante meter grond gekocht voor 25.000 euro. Mijn vriendin is Pools en in Polen zouden we voor € 50.000 makkelijk een vrijstaand huis kunnen kopen.

We blijven de komende paar jaar in Nederland en hebben daarom toch besloten hier te kopen, ondanks dat de markt verziekt is dankzij het halfbakken beleid van een generatie veertigers en vijftigers die bang is de gigantische overwaarde op hun huis kwijt te raken.

Profiteren

Ik hoop dat jongeren slim genoeg zijn om die dure huizen links te laten liggen en zich niet extreem in de schulden gaan steken, daartoe gestimuleerd door het ophogen van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). De generatie die de afgelopen twintig jaar heeft geprofiteerd van de verdriedubbeling van de huizenprijzen en die ook mede verantwoordelijk is voor de huidige crisis, hoort nu in te leveren.

Het is erg jammer als de jongere generatie straks wordt opgezadeld met een verplichte studieschuld, stijgende rentes en nauwelijks te betalen huizen terwijl ouderen blijven profiteren van een gigantische aftrekpost." Jan Willem Bol, Amersfoort:

"Mijn vriendin en ik zijn in oktober 2009 getrouwd en per 1 november konden wij in ons appartementje in Amersfoort. Mijn verhaal lijkt op dat van Benjamin Blom. Ook wij konden misschien wel een rijtjeshuis of duurder appartement kopen, maar hebben dat expres niet gedaan. Ons appartement is ook te betalen zonder de NHG, tweede inkomen en hypotheekrenteaftrek (waar we nu wel gebruik van maken).

Al deze zaken zijn uiteraard wel prettige bijkomstigheden die het voor starters en/of jonge gezinnen mogelijk maken een eigen huis te hebben. Je zit toch wat ruimer in je financiële vel.

Ik ben het met Benjamin eens dat de woningmarkt hier in Nederland verziekt is. En daarvoor hoef je niet eens naar Finland of Polen te kijken, ook in België is er al sprake van andere woningprijzen.

Wat mij betreft mag per direct begonnen worden met afschaf van de hypotheekrenteaftrek en wel in fases, te beginnen bij de hoge inkomens en hoge huizenwaardes. Zo mogen de veertigers en vijftigers eerst orde op zaken stellen en kunnen jonge gezinnen de komende jaren wat meer vet op de botten kweken."

Loek Frederiks, Nijmegen:

"Ik ben 41 jaar en alleenstaand. Ik heb een hypotheek van 295.000 euro. Ik kocht dit nieuwbouwhuis vijf jaar geleden. Mijn grote angst is dat ik bij een volledige afschaffing te maken krijg met een lastenverzwaring van meer dan 6000 euro per jaar én met waardevermindering van het huis.

Mijn huis is momenteel volgens de gemeente (WOZ) zo'n 325.000 euro waard. Officieel ligt de verkoopwaarde altijd flink hoger dan de WOZ-waarde, maar eerst zien, dan geloven. Er zijn in dit pand wel appartementen verkocht de laatste tijd tegen een hogere waarde, maar ik maak me toch zorgen.

Ik ben het niet eens met de stelling van sommige partijen dat aflossingsvrije hypotheken qua aftrekbaarheid aan banden moeten worden gelegd. Probleem is dat een 100% annuïteitenhypotheek (zeg maar een ouderwetse vorm) niet te betalen is.

Eerder kopen

Je kunt misschien zeggen dat banken bewust de kosten van niet-aflossingsvrije hypotheken hoger houden. Immers voor hen is dat veel aantrekkelijker. Mensen kunnen door lagere kosten ook meer lenen, waardoor het systeem van te hoge huizenprijzen, te hoge leningen, maximale aftrek etc. zichzelf in stand houdt.

Achteraf had ik eerder een huis moeten kopen, immers de grote boom is eind jaren 90, begin 2000 geweest. Ik vind dat met het beperken van de aftrek veertigers, vijftigers en ouderen worden voorgetrokken. Zij hebben namelijk het meest van de snelle stijging van de huizenprijzen en de maximale aftrek geprofiteerd.

Stel de aftrek wordt minder en de prijzen dalen, dan wil ik niet met een flinke restschuld geconfronteerd worden. Iedereen heeft hier schuld aan. Verder is beperken van alleen de aftrek te makkelijk. Men zal toch echt ook naar de huurmarkt moeten kijken. Bijvoorbeeld afschaffen van huursubsidies."

John Aerts, Delft:

"Toen wij onze woning in december 1999 kochten was, er net de hype op de woningmarkt waardoor ik al zei dat de prijs ronduit belachelijk was. Toen nog in guldens 600.000 voor een rijtjeshuis met ongeveer 145 vierkante meter woonoppervlakte en maar 125 vierkante meter eigen grond. Dit was meer dan twee keer zoveel als de verkopers er zelf vijf jaar eerder voor hadden betaald.

We namen destijds het risico dat misschien door de een of andere crisis of misschien ook de hypotheekrente-discussie de huisprijs enorm zou zakken en we dus heel lang zouden moeten wachten voordat we op een break-evenpoint zouden uitkomen. Gelukkig is dit niet gebeurd. En hopelijk gebeurt dat ook niet als de hypotheekrente-discussie opnieuw begint. Ik vraag me soms af of die vrijemarkteconomie met het vrijlaten van de huizenprijzen en dergelijke wel zo gunstig is en of het niet beter was als er een regulering van de huizenprijzen zou zijn, zodat dit soort excessieve prijsstijgingen niet had kunnen voorkomen. Eigenlijk vind ik dat met de primaire levensbehoeften zoals eten, drinken, gezondheidszorg, energie, water en een dak boven je hoofd (dus een huis) niet gespeculeerd mag worden."

Rik Snel, Utrecht:

"In 2005 heb ik een appartement gekocht. De wachtlijst om te huren was te lang en huizen met lage huren waren vanwege mijn 'te hoge' inkomen (beginnend wiskundedocent) niet meer bereikbaar.

Omdat ik niet genoeg spaargeld had, heb ik ongeveer de helft moeten lenen. Ik koos bewust voor een eenvoudige hypotheekvorm (lineair) en een zo laag mogelijke hoofdsom (58.000 euro). Ik wilde namelijk snel aflossen. Schulden hebben en rente betalen vond ik niet aantrekkelijk.

Inmiddels heb ik de hypotheek afbetaald en ben ik helemaal schuldenvrij. En spaar ik met mijn vriendin voor een groter huis.

De pineut

Voor mij betekent een afschaffing van de hypotheekrenteaftrek dat mijn huis in waarde zal dalen. Omdat alle huizen dat zullen doen, maakt het de overstap naar een duurdere woning goedkoper. Het risico van een dalende waarde hoort bij elke investering. Mensen die met te veel geleend geld zijn ingestapt, zijn de pineut.

Afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal leiden tot een stop op hypotheekvormen waarbij de consument kunstmatig een hoge schuld houdt. Volgens de banken laten deze hypotheekvormen de consument 'maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl