Bijna achthonderd passagiers die op Schiphol waren gestrand, zijn vanavond eindelijk op een vlucht naar hun bestemming gestapt. Rond half negen zijn vanaf de luchthaven de eerste drie vliegtuigen vertrokken, naar Shanghai, New York en Dubai. Ook landde er een toestel met passagiers vanuit Kiev.

De meeste mensen die op Schiphol waren gestrand wilden naar één van die bestemmingen. Volgens KLM-topman Hartman huilden veel mensen van opluchting toen ze hoorden dat ze konden vertrekken.

Het lijkt erop dat morgen een flink aantal vluchten van en naar Schiphol kan worden uitgevoerd. De KLM denkt aan vijftig intercontinentale vluchten. Daarnaast zegt het bedrijf dat ongeveer de helft van het normale aantal Europese KLM-vluchten kan worden uitgevoerd.

Informatie

De luchtvaartmaatschappij heeft genoeg toestellen beschikbaar voor nog meer Europese vluchten, maar heeft te maken met beperkingen op andere luchthavens.

Transavia is voorzichtiger en hoopt morgen een paar vliegtuigen te kunnen laten vertrekken. Schiphol denkt dat het zeker 48 uur duurt voordat het vliegverkeer min of meer normaal is.

De luchthaven raadt mensen die willen reizen aan om eerst informatie in te winnen bij de luchtvaartmaatschappij.

Veiligheidsmaatregelen

Het vliegverkeer in de rest van Europa komt na vier dagen ook weer langzaam op gang. De Europese ministers van Verkeer hebben besloten dat het gevaar van de IJslandse vulkaanas zo is afgenomen dat er in bepaalde zones waaronder Nederland weer kan worden gevlogen.

Wel gelden er extra veiligheidsmaatregelen en blijft het vliegverkeer voorlopig nog beperkt. Zo mag er in Nederland nu alleen bij daglicht worden gevlogen.

STER reclame