De KLM-testvlucht die even voor 11.00 uur vertrok van Schiphol naar Parijs, is daar veilig aangekomen. De Boeing 737 landde om 11.40 uur op het vliegveld Charles de Gaulle.

Er waren geen passagiers aan boord, maar wel een volledige bemanning. Het is hetzelfde toestel dat zaterdagavond een eerste testvlucht boven Nederland maakte.

"We laten deze vliegen om aan te tonen dat het kan", liet een woordvoerder weten. Bij een technische inspectie achteraf zijn geen bijzonderheden naar boven gekomen.

Het Nederlandse luchtruim blijft officieel nog tot zeker 20.00 uur gesloten, zo heeft de inspectiedienst van Verkeer en Waterstaat besloten. De aswolk uit IJsland zou veilig vliegen onmogelijk maken.

Naar Azië

De KLM heeft vannacht ook twee vrachtvluchten uitgevoerd naar de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand. De vliegtuigen vertrokken gisteravond vanaf Schiphol.

Volgens een woordvoerder zijn de vluchten normaal verlopen. "Ook op het oog was er niets aan de hand." De toestellen zijn na aankomst onderworpen aan een technische inspectie. "Ook daar kwam geen bijzonderheden naar voren."

De vluchten mochten vertrekken van Schiphol op voorwaarde dat ze bij daglicht door het afgesloten gebied zouden vliegen. Dan kunnen piloten op zicht vliegen en eventueel een ontwijkende koers plannen als de situatie plots verslechtert.

Versoepelen

Minister Eurlings vindt dat het vliegverbod zo snel mogelijk moet worden versoepeld. Hij praat daar vandaag over met zijn Europese collega's. Dat gebeurt in de vorm van een videoconferentie, omdat de ministers door het vliegverbod niet bij elkaar kunnen komen in Brussel.

De overheid werkt aan mogelijkheden om het luchtruim te openen waar dat kan, zegt het ministerie. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan vliegen bij daglicht en op aangepaste hoogtes en routes.

Restricties

In het weekend pleitten de luchtvaartmaatschappij KLM en de Nederlandse piloten voor zo'n versoepeling van het vliegverbod. Schiphol waarschuwt dat zelfs als het luchtruim weer gedeeltelijk opengaat, er nog veel restricties zullen zijn. Veel bestemmingen blijven zelfs dan nog onbereikbaar.

De afgelopen nacht hebben opnieuw zo'n 1300 mensen op veldbedden achter de douane geslapen. Volgens Schiphol willen ze daar niet weg, in de hoop dat er snel een vlucht beschikbaar komt. Gezinnen en ouderen hebben inmiddels wel buiten de luchthaven opvang gekregen.

STER reclame