Minister Eurlings van Verkeer wil dat het vliegverbod zo snel mogelijk wordt versoepeld. Hij vindt dat er vluchten mogelijk moeten zijn op plekken waar de aswolk niet voor hinder zorgt. Dat zegt de minister in een interview met de NOS.

Hij gaat morgen tijdens een videoconferentie met zijn Europese collega's pleiten voor versoepeling van het vliegeverbod. Eurlings heeft daarvoor al steun gezocht bij Duitsland, Frankrijk, België en Groot-Brittannië.

Passagiers

De minister vindt dat Europa een voorbeeld moet nemen aan de Verenigde Staten waar bij een aswolk niet het hele luchtruim wordt gesloten, maar alleen die delen waar de wolk vliegen onveilig maakt. "Ik vind dat Europa niet strenger hoeft te zijn dan een land als Amerika, waar je met heel veel vulkaanuitbarstingen te maken hebt. Die mensen hebben er heel veel ervaring mee en die sluiten niet het hele luchtruim, die leveren gewoon maatwerk."

Het is volgens Eurlings nog niet te zeggen wanneer er weer passagiers vervoerd kunnen worden, maar hij benadrukt dat de huidige situatie niet te lang kan blijven bestaan.

"Als wij op de huidige lijn blijven zitten dan voorspel ik u, dan zitten we nog heel lang in de ellende. Dat kunnen de reizigers niet aan, dat kan de luchtvaartsector niet aan en het is waarschijnlijk ook nergens voor nodig", zei de minister.

Ook luchtverkeersleider Eurocontrol wil morgen samen met de luchtvaartautoriteiten, de vliegmaatschappijen en de Europese commissie overleggen om te kijken of er een nauwkeurigere manier is om te voorspellen waar veilig kan worden gevlogen zonder risico voor de passagier.

STER reclame