Twee vrachttoestellen van de KLM zijn vanavond vertrokken voor drie vluchten naar Azië en het Midden-Oosten. KLM-directeur Hartman hoopt dat de vrachtvluchten spoedig worden gevolgd door passagiersvluchten.

De testvluchten die boven Europa zijn uitgevoerd, tonen aan dat het veilig is om te vliegen, zegt Hartman. De KLM heeft daarom toestemming gekregen voor de vrachtvluchten. De vluchten moeten wel bij daglicht plaatsvinden.

Veilig

Hartman zei dat de beslissing om het luchtruim gesloten te houden gebaseerd is op Britse luchtkaarten, terwijl grote delen van het Europese luchtruim wel degelijk veilig zijn. "Alleen een band in het noorden tussen IJsland en Rusland is nog niet veilig", zegt hij.

De KLM hoopt dat de Europese ministers van Verkeer snel toestemming geven voor een hervatting van het vliegverkeer. Als dat gebeurt zal de KLM meteen vliegtuigen naar de zogenaamde hubs in de VS en het Verre Oosten vliegen om passagiers op te halen.

Minister Eurlings van Verkeer steunt het voorstel van de KLM om weer voorzichtig te gaan vliegen. Hij heeft beloofd zich in Europa hard te gaan maken voor hervatting van de vluchten.

STER reclame