De KLM heeft vanavond een "probleemloze" testvlucht gemaakt om te kijken of vliegtuigen op lagere hoogte kunnen vliegen. Zo zouden de toestellen onder de gevaarlijke aswolk kunnen blijven, die het vliegverkeer al dagen onmogelijk maakt.

Een Boeing 737 vertrok kort voor acht uur voor de proefvlucht boven Nederland. Vooraf werd gezegd dat het vliegtuig op lage hoogte zou vliegen, maar uiteindelijk behaalde de 737 de normale hoogte van dertien kilometer.

Tijdens de vlucht werden luchtmetingen gedaan, waarvan de KLM nu de resulaten bekijkt. Filters geven aan hoeveel as er in de lucht zit.

Düsseldorf

Het toestel zou aanvankelijk naar Düsseldorf vliegen, maar in overleg met de Inspectie Verkeer en Waterstaat is besloten om in Nederland te blijven.

De president-directeur van KLM, Peter Hartman, zat aan boord van het toestel. Hartman heeft kritiek op de Europese luchtverkeersleiding, omdat hij vindt dat het vliegverkeer te lang platligt. Volgens de topman is de situatie niet overal hetzelfde en zijn er oplossingen op maat nodig.

Lufthansa

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft eerder vandaag een succesvolle testvlucht op lagere hoogte uitgevoerd. Lufthansa vloog vandaag tien toestellen van München naar Frankfurt.

De vliegtuigen vlogen op zicht en haalden hoogtes van drie kilometer, veel minder dan de gebruikelijke tien kilometer. Passagiers waren niet toegestaan op de vluchten.

Lufthansa achtte het overbrengen van de tien Boeing 747's en Airbus A340's naar Frankfurt noodzakelijk. Als het luchtverkeer weer op gang komt, hebben we de juiste capaciteit op de juiste plaats, zegt de maatschappij.

STER reclame