NOS Nieuws Politiek Aangepast

Pechtold: CDA en PvdA maken geen keuzes

D66-lijsttrekker Pechtold verwijt het CDA en de PvdA geen keuzes te maken. Alle andere partijen geven duidelijkheid over hun koers, zei Pechtold op het verkiezingscongres van zijn partij in Amsterdam.

"Het CDA presenteert een verkiezingsprogramma zonder cijfers en de PvdA verspreidt meer mist dan een vulkaan in IJsland", aldus de D66-leider.

Pechtold daagde CDA-leider Balkenende en de aankomende PvdA-leider Cohen uit om met duidelijke plannen te komen: "Zeg het maar, Job en Jan Peter... wat is jullie plan voor Nederland?" Op PVV-leider Wilders ging Pechtold nauwelijks in.

Hofnar

Oud-minister en D66'er Hans Wijers, nu topman bij Akzo-Nobel, ging in zijn speech wel in op Wilders en nam hem op de hak. Hij sprak over de 'hofnar' van de Nederlandse politiek. Het gaat in het land mis "als de koning en zijn hofhouding zo zwak zijn, dat de grove nar gaat denken dat hij ook wel koning zou kunnen zijn", aldus Wijers.

Behalve Wijers was ook de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, Alexander Rinnooy Kan, gevraagd het verkiezingscongres toe te spreken. Hij noemde zichzelf een "snurkend lid", maar wil zich nu duidelijker profileren als D66'er en "niet meer aan de zijlijn blijven staan". Rinnooy Kan benadrukte het belang van een goede kenniseconomie.

Starters

Op het congres hebben de leden unaniem ingestemd met het verkiezingsprogramma. Een paar kleine punten zijn gewijzigd. De overdrachtsbelasting voor starters moet al per 2011 worden afgeschaft. Het congres heeft ook een motie aangenomen waarin staat dat CO2 in Barendrecht niet opgesloten mag worden onder bebouwing. Het kabinet wil dat wel. Ook willen de leden dat internettoegang een grondrecht is.

Tijdens het congres werd vanmorgen 'de vader' van de partij, oprichter Hans van Mierlo, herdacht. De leden hielden een paar minuten stilte en vervolgens volgde een lang applaus. Van Mierlo overleed vorige maand. 

 

STER reclame