Het is zijn voorganger Agnes Kant nooit gelukt om uit de schaduw van Jan Marijnissen te komen. En ongeveer de eerste vraag aan Emile Roemer (1962) luidt dan ook of hij hier wel in zal slagen. Met een twinkeling in zijn ogen maakt hij duidelijk dat dit geen probleem hoeft te zijn: "Ik ben breder, ik ben groter en ik ben forser".

Een dag nadat Kant bekend heeft gemaakt dat zij niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap van de SP, schuift de Kamerfractie de relatief onbekende Emile Roemer naar voren als haar opvolger.

Tongval

Qua persoonlijkheid lijkt Roemer dichter in de buurt te komen bij Marijnissen dan Kant, al was het maar vanwege zijn Brabantse tongval. Zijn eerste persconferentie verlaat hij met een amicaal 'Houdoe'.

Emile Roemer is een oud-onderwijzer. Op zijn pagina op de site van de Tweede Kamer schrijft hij dat hij de politiek in is gegaan om de wereld te verbeteren.

"Thuis aan de keukentafel praatten we voeger veel over de politiek. Op mijn achttiende ging ik voor het eerst met de SP de straat op om actie te voeren. Ik wist: daar hoor ik bij."

Stropdas

Hij is sinds november 2006 lid van de Tweede Kamer, waar hij steevast verschijnt in pak met stropdas. Als woordvoerder Verkeer en Waterstaat toonde hij zich een fervent tegenstander van de kilometerheffing. Hij was één van de indieners van een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Huizinga over de OV-chipkaart.

Paspoort:

Woonplaats: SambeekGetrouwdTwee dochters

STER reclame