NOS NieuwsAangepast

Situatie in Europees luchtruim blijft slecht

Luchtverkeersleider Eurocontrol denkt dat het Europese luchtruim ook morgen nog grotendeels gesloten zal zijn.

Dertien Europese landen hebben hun luchtruim geheel of gedeeltelijk gesloten vanwege de vulkanische aswolk. Behalve Nederland staan ook België, Ierland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen helemaal geen vliegverkeer toe.

Wel zijn de luchthavens in het noorden van Noorwegen en Zweden weer open, maar de belangrijke luchthavens in het zuiden van Scandinavië blijven voorlopig dicht.

De aswolk drijft in zuidoostelijke richting over het Europese continent. Frankrijk heeft net als Polen een deel van het luchtruim gesloten.

Druk

Ook landen die niet zijn getroffen door de aswolk hebben er last van. Veel vluchten vanuit Zuid-Europa naar het noorden zijn geannuleerd. Normaal zijn er in Europa 28.000 vluchten per dag. Vandaag zijn dat er waarschijnlijk zo'n 11.000.

Intussen groeit de druk op luchthavens in het zuiden van Europa. Gestrande passagiers reizen over de weg of met de trein naar vliegvelden waar nog wel wordt gevlogen. Vandaar reizen ze verder, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten.

Alternatief vervoer

Reizigers proberen ook een alternatief te vinden voor het vliegtuig. Zo hebben de veerdiensten naar Groot-Brittannië het druk, vooral op de route Calais-Dover. Op de route van Hoek van Holland naar Harwich verwacht Stena Line tot en met morgen zo'n 5000 extra passagiers.

Door de Kanaaltunnel zijn al 18.000 extra voertuigen vervoerd. Ook de website van de tunnel wordt zeer druk bezocht.

Als u vastzit in het buitenland mail ons dan uw verhaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl