Nick Clegg verrassing in Brits debat

Aangepast

Nick Clegg, de leider van de Liberal Democrats, heeft een geslaagd debuut gemaakt op het nationale toneel van de Britse politiek. De vrij onbekende leider van de Liberal Democrats mocht meedoen aan het eerste live verkiezingsdebat op televisie in Groot-Brittannië.

De kijkers van ITV wezen via een live-peiling op internet Clegg aan als beste debater. Bijna gedurende het hele debat lag hij aan kop met scores rond 47 procent. Gordon Brown volgde op 34 procent. David Cameron, vooraf getipt als de scherpste debater, kwam niet verder dan 20 procent.

Clegg maakte bijna optimaal gebruik van zijn status als nieuweling en buitenstaander in de Britse politiek. Hij zette zich af tegen de gevestigde orde van premier en Labour-leider Gordon Brown en Tory-leider David Cameron. Clegg viel verder op door zijn mededogende, gepassioneerde betrokkenheid bij de kiezer die hij regelmatig aansprak door rechtstreeks in de camera te kijken.

Persoonlijke aanvallen

Gordon Brown deed het eveneens verrassend goed. Vooral hielden waarnemers er rekening mee dat zijn soms onhandige tv-optredens zich tegen hem zouden keren. Maar hij stond het hele debat ontspannen in de tv-studio. Hij wist zelfs met persoonlijke aanvallen en af en toe een grap zijn voornaamste rivaal Cameron in het defensief te dringen.

Brown leek in het eerste deel van het debat, over immigratie, nog in het defensief. Clegg en Cameron vielen hem stevig aan op de grote aantallen illegale immigranten die in hun ogen onder het dertien jaar durende bewind van Labour naar Groot-Brittannië waren gekomen.

Maar gaandeweg het debat wist Brown zich te hervinden en tijdens vragen over de Britse economie, hoewel dat niet het thema was van de avond, kon hij zijn eigen beleid verdedigen. Hij hamerde er regelmatig op dat zes miljard pond bezuinigen de banen en de dienstverlening in Groot-Brittannië in gevaar brengt.

Geen vuurwerk

Het eerste live verkiezingsdebat in Groot-Brittannië was al met al een voorzichtig aftasten. Groot verbaal vuurwerk zoals we dat kennen van het Lagerhuis was er niet.

Het volgende debat is volgende week donderdag op Sky News. Dan gaat het over het buitenlands beleid.

STER Reclame