NOS NieuwsAangepast

Excuses Hirsch Ballin aan Lucia de Berk

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft Lucia de Berk een brief geschreven waarin hij zijn medeleven uitspreekt voor het feit dat zij 6,5 jaar ten onrechte gevangen heeft gezeten. De minister noemde het "ijzingwekkend".

"Het is heel erg wat haar is aangedaan", zei Hirsch Balin. Volgens de minister kan De Berk een "voortvarende en ruimhartige" schadevergoeding tegemoet zien, ook al is met geld niet goed te maken wat haar is aangedaan.

Minister Hirsch Ballin zal binnenkort ook persoonlijk met de vrijgesproken verpleegkundige spreken.

Rehabilitatie

Vorige week al heeft topman Harm Brouwer van het OM in een persoonlijk gesprek excuses aangeboden aan Lucia de Berk.

Het OM rehabiliteert haar daarmee en erkent dat de gevolgen van de celstraf ingrijpend zijn geweest voor zowel De Berk zelf als voor haar familie en naaste omgeving.

Ook heeft het OM zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van de overledenen. Ook voor hen geldt dat de jarenlange procedures en de publiciteit eromheen de verwerking van hun verdriet hebben bemoeilijkt.

Rechtssysteem

Het OM realiseert zich dat het ontstane leed nooit volledig ongedaan kan worden gemaakt. Lucia de Berk zal in ieder geval zo snel mogelijk financieel gecompenseerd worden. Haar advocaat Franken heeft gezegd dat er overleg gaande is tussen het OM en De Berk over een schadevergoeding. Voor het hof staat haar onschuld nu vast. Er is geen bewijs dat de overleden patiënten een niet-natuurlijke dood zijn gestorven. De vrijspraak na een gesloten strafzaak bewijst volgens een raadsheer dat het rechtssysteem werkt.

'Nachtmerrie'

De Berk heeft ook excuses ontvangen van de Raad voor de rechtspraak. "Jarenlang ten onrechte in de gevangenis zitten, dat moet een nachtmerrie geweest zijn voor haar. Ik vind dat zeer triest voor haar, en voor haar omgeving. Helaas kan ik dat niet ongedaan maken", reageerde voorzitter Erik van der Emster.

De raad bood de excuses mede aan namens de Hoge Raad, rechtbank 's Gravenhage en gerechtshof 's Gravenhage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl