NOS NieuwsAangepast

Maatregelen na Passage-onderzoek

De rechtbank in Amsterdam heeft een medewerkster overgeplaatst en een ander ontslagen. De maatregelen zijn genomen na een onderzoek door de Rijksrecherche naar een mogelijk lek in het grote liquidatieproces Passage.

Het onderzoek werd gestart nadat de Telegraaf in februari had bericht over een mogelijk lek.

Volgens de Rijksrecherche hebben de twee medewerksters geen informatie doorgespeeld aan de onderwereld, maar zijn hun posities toch onhoudbaar geworden.

Familiebanden

Het gaat om de griffier van de rechter-commissaris in de Passage-zaak en een administratief medewerkster van de griffie. De griffier krijgt een andere baan op de rechtbank, buiten de sector strafrecht.

De andere medewerkster blijkt familieleden te hebben die gelieerd zijn aan het criminele milieu. Hoewel de Rijksrecherche zegt dat niet aan haar integriteit hoeft worden getwijfeld, mag ze niet bij de rechtbank blijven werken.

Kroongetuige

In het liquidatieproces Passage staan elf verdachten terecht voor betrokkenheid bij één of meer liquidaties en voorbereidingen voor moordaanslagen.

Het bewijs van het Openbaar Ministerie berust voor een belangrijk deel op de verklaringen van kroongetuige Peter la S., die zelf betrokken was bij de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl