NOS NieuwsAangepast

Hoofdofficier haalt uit naar hoofdredacteur Gelderlander

Hoofdofficier van Justitie John Lucas is teleurgesteld over de opstelling van de hoofdredacteur Kees Pijnappels van dagblad de Gelderlander. Deze mist burgermoed, schrijft de officier in een open brief op de site van het Openbaar Ministerie.

Hij vindt het slap dat Pijnappels zijn excuses heeft aangeboden aan een man die wordt verdacht van bedreiging van een Gelderlander-redacteur. Tijdens de behandeling van de betreffende rechtszaak bleek dat de hoofdredacteur in een brief aan de verdachte heeft gezegd dat hij diens lange voorarrest betreurt.

Lucas zegt dat die brief haaks staat op Pijnappels' eerdere uitlatingen dat de bedreiging onaanvaardbaar en onacceptabel is. "Ik mis hier de Zivilcourage, de burgermoed, om op te staan en te blijven staan tegen gedaan onrecht", aldus de officier.

Interview

De zaak begon allemaal in januari, toen twee mannen in Nijmegen met een scooter een 50-jarige man hadden doodgereden. Ze werden met verwondingen in het Radboud Ziekenhuis opgenomen, waar ze ook nog eens ziekenhuispersoneel bedreigden.

Een paar weken later had de Gelderlander een interview met de moeder en zus van een van de mannen. Zijn broer bedreigde vervolgens een redacteur om publicatie te voorkomen. Tot op heden is het interview nog niet geplaatst.

Volgens hoofdredacteur Pijnappels is het verwijt van Lucas niet terecht. "Het is in ieders belang om de gespannen verhoudingen te normaliseren. Dat kan alleen door met elkaar te praten", zegt hij in de Gelderlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl