door correspondent Hennah Draaibaar

De partij van Ronnie Brunswijk in enkele kiesdistricten niet meedoen aan de verkiezingen. In mei kiest Suriname een nieuw parlement.

De A-combinatie van Brunswijk was onder meer in Paramaribo te laat met het indienen van de kieslijsten. Een aantal districten had tot na de sluitingstijd gewacht op de stukken, maar de partij van Brunswijk kwam niet opdagen.

'Aan wet houden'

Suriname heeft een districtskiesstelsel. Dat wil zeggen dat de 51 zetels voor de Nationale Assemblee verdeeld zijn over de tien districten, een soort provincies. Paramaribo is het grootste district, goed voor zeventien zetels.

Volgens Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, kan er officieel niets gedaan worden voor de A-combinatie. "Alle stappen voor de verkiezingen zijn wettelijk geregeld. Daar moeten alle politieke partijen zich aan houden."

Boksteen keurt dan ook de inmenging van president Venetiaan af. De president had nog contact met de hoofdstembureaus om de partij van Brunswijk wat extra tijd te geven voor de inschrijving.

Belangenconflict

Venitiaan zit in een lastig parket: hij is namelijk ook voorzitter van de Nationale Partij Suriname die tijdens de verkiezingen samen gaat werken met de partij van Brunswijk. Zijn partij heeft er dus belang bij dat de A-combinatie wordt toegelaten.

Het feit dat de partij van Brunswijk te laat was, heeft vermoedelijk te maken met problemen binnen de combinatie over de kandidaatstelling van oud-minister Alice Amafo in Paramaribo. Partners in de combinatie wilden haar niet op de lijst hebben. Amofo moest aftreden vanwege een corruptieschandaal waarbij regeringsgelden zijn gebruikt om haar verjaardagsfeest te financieren. 

Oppositiepartij NDP van ex-legerleider Bouterse is boos op Venetiaan. Die hoort zich volgens NDP niet te mengen in een onafhankelijk verkiezingsproces.

STER reclame