De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Dmitri Medvedev hebben vandaag het nieuwe ontwapeningsverdrag getekend waarover de beide landen het afgelopen jaar hebben onderhandeld.

Na de ondertekening zei Obama dat het verdrag een einde heeft gemaakt aan de verslechtering van de relatie tussen de VS en Rusland. Obama benadrukte verder de waarde van het Non-Proliferatie Verdrag en waarschuwde Iran nogmaals geen eigen kernwapen te ontwikkelen. Volgens Obama werken de VS en Rusland momenteel aan nieuwe sancties voor Iran.

Het verdrag moet nog wel worden ondertekend door de Amerikaanse Senaat en de Russische Doema.

Op dit moment beschikken de Amerikanen over meer dan 2000 wapens met een nucleaire lading. De Russen zouden bijna 3000 kernwapens hebben. Beide landen hebben afgesproken om die aantallen terug te brengen naar 1550. Ook wordt het aantal lanceerinstallaties beperkt tot 800. De beide landen mogen nog maximaal 700 lange-afstandsraketten hebben.

De VS en Rusland hebben ook afgesproken om onderling meer informatie uit te wisselen en elkaar meer te controleren.

Het nieuwe verdrag is de opvolger van het START-verdrag uit 1991 en geldt voor een periode van tien jaar. Het START-verdrag liep vorig jaar op 5 december af.

Ontspanning

De keuze voor de Tsjechische hoofdstad Praag als ondertekeningslocatie was niet toevallig. Vorig jaar ontvouwde Obama daar in een toespraak zijn streven naar een kernwapenvrije wereld. Obama zei toen dat de VS de leiding zou nemen om kernwapens de wereld uit te krijgen, al voegde hij eraan toe dat dat waarschijnlijk niet tijdens zijn eigen leven zou gebeuren.

De relatie tussen de VS en Rusland was de laatste jaren bekoeld wegens de uitbreiding van de NAVO en de Amerikaanse plannen om een raketschild aan te leggen in Polen en Tsjechië. De Amerikaanse vicepresident Biden zei vorig jaar al dat de VS de relatie met Rusland wil verbeteren door 'op de reset-knop te drukken'. De Ru

Door de raketschildplannen in Tsjechië en Polen liep het nieuwe kernwapenverdrag al vertraging op. De Amerikanen hebben aangeboden om het schild te verplaatsen naar Roemenië. Dat lijken de Russen te hebben geaccepteeerd, maar het laatste woord is er nog niet over gezegd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei eerder deze week dat het nieuwe kernwapenverdrag 'een nieuw niveau van vertrouwen' markeert tussen de beide landen.

STER reclame