1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Vermogen huishoudens stijgt fors

Het vermogen van Nederlandse huishouden is nog nooit zo toegenomen als vorig jaar. Dat is te danken aan de aandelenkoersen zich in de loop van het jaar spectaculair herstelden van de koersval in de maanden daarvoor.

Volgens het CBS is meer dan de helft (57 procent) van de vermogensverliezen als gevolg van de kredietcrisis in 2009 weer terugverdiend.

Daar komt bij dat er weinig nieuwe schulden werden gemaakt, onder meer als gevolg van de slechte huizenmarkt. Particulieren gingen voor negentien miljard euro hypothecaire leningen aan, het laagste bedrag sinds 1995.

Huishoudens hadden eind vorig jaar gemiddeld 118.000 euro aan vermogen, afgezien van de woningwaarde. 

Minder uitgeven

Het totale vermogen van particulieren steeg met 136 miljard euro. Een groot deel van de toename was geld dat Nederlanders tegoed hebben van pensioenfondsen, voor een kleiner deel kwam dat doordat eigen aandelen meer waard werden.

Tegenover de vermogenstoename staat dat huishoudens minder konden uitgeven. Gemiddeld was de bestedingsruimte vorig jaar 0,2 procent lager dan in 2008. Oorzaken waren vooral minder dividendontvangsten en gedaalde inkomsten van zelfstandigen.

 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl