'Video Amerikaanse aanval op Iraakse burgers is echt'

Aangepast

De video waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Bagdad twee journalisten van Reuters en twaalf Iraakse burgers doodschieten, is echt. Dat zegt een anonieme Amerikaanse militair.

De klokkenluiderssite WikiLeaks wist hand te leggen op het filmpje en zette devideo en een aantal foto's van de schietpartij online.

Op de beelden is te zien hoe een groep Amerikanen vanuit een Apache-helikopter een groep mannen in een buitenwijk van Bagdad volgen. Waarschijnlijk zien ze de camera's van de Reuters-medewerkers aan voor vuurwapens.

De militairen vragen toestemming om te schieten en doen dat vervolgens. Als de gewonden worden afgevoerd, volgt een tweede salvo op de groep.

Het incident gebeurde bijna drie jaar geleden, op 12 juli 2007. De twee journalisten waren Irakezen.

Persbureau Reuters probeert al jaren de waarheid te achterhalen over de omstandigheden waaronder zijn medewerkers werden doodgeschoten. Twee weken na het incident heeft een aantal redacteuren van Reuters de video mogen zien in een off-the-record briefing.

Vervolgens diende het persbureau een WOB-verzoek in bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, om de video in de openbaarheid te kunnen brengen. Dat verzoek was tot vandaag nog altijd niet gehonoreerd.

WikiLeaks kreeg bij de productie van de video hulp van de Nederlandse informaticus Rop Gonggrijp.

STER Reclame