1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Veel mea culpa's bij Paasmissen

De paus mag dan vandaag in zijn paasboodschap niet hebben gesproken over de seksschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk, elders binnen de kerk kozen geestelijk leiders er wel voor om op de beschuldigingen in te gaan.

In veel van de gevallen ging het om een mea culpa: een verzoek tot vergiffenis omdat er in het verleden niet genoeg gedaan is om kinderen tegen handtastelijke geestelijken te beschermen.

De leider van de katholieken in Ierland, kardinaal Brady, ging ver in zijn opmerkingen. Hij gaf toe dat hij zelf onderdeel was geweest van een cultuur van stilzwijgen binnen de Katholieke Kerk. "Ik realiseer me nu dat, hoe onintentioneel en hoe onwetend ook, ik beïnvloed werd door die cultuur binnen onze kerk."

Geen schuilplaats meer

Een overheidsrapport stelde eerder dit jaar dat honderden gevallen van misbruik in de loop der jaren waren verzwegen. Brady zegt dat dat nu voorbij is. "Ik beloof dat voortaan de veiligheid en bescherming van iedereen in de kerk – maar vooral de kinderen en zwakkeren – bij mij voorop zullen staan."

"Vanaf nu zullen misbruikers geen schuilplaats meer kunnen vinden in de kerk." 

Ondanks zijn knieval verwachten velen dat Brady binnenkort zijn ontslag zal aanbieden aan de paus, omdat zijn positie onhoudbaar is geworden door de schandalen.

Mattenklopper

Tijdens preken in de Paasmis in Duitsland werd het misbruik ook aangehaald. De bisschop van Fulda zei dat het "noodzakelijk is de wonden te openen, voor een grondige reiniging, loutering en boete". In Hildesheim zei bisschop Trelle dat "het kruis van onze eigen schuld en tekortkomingen zwaar drukt op ons".

In het bijzonder werd ook uitgekeken naar de paasboodschap van bisschop Mixa van Augsburg, die er de afgelopen week van werd beschuldigd pupillen met een mattenklopper te hebben geslagen. Over die incidenten sprak hij niet, wel veroordeelde hij het seksueel misbuik dat aan het licht was gekomen.

In Nederland noemde de hoogste geestelijk leider, aartsbisschop Eijk van Utrecht, eerder deze week de meldingen van seksueel misbruik door de Rooms-Katholieke Kerk "een gitzwarte bladzijde". Hij zei "beschaamd te staan" door het misbruik.

Schuldig stilzwijgen

De Belgische aartsbisschop Léonard zei dat de kerk "het probleem van pedofilie in haar midden niet voldoende diep heeft ingeschat". Hij gaf toe dat er "vaak de voorkeur werd gegeven aan de reputatie van sommige kerkleiders in plaats van aan de misbruikte kinderen".

De jarenlange stilte van kerkleiders over de kwestie noemde hij "schuldig stilzwijgen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl